Bolove u leđima uzrokuje i loša radna atmosfera

I DOK PONAVLJAMO podizanje teškog tereta i napor mogu povećati opasnost od bolova u leđima vezanih uz posao, nova istraživanja pokazuju da ih može izazvati i neugodna radna atmosfera.

Doktorica Janet M. Johnston i njezini kolege otkrili su da će ljudi, koji nisu sretni na poslu i koji moraju raditi u napetoj i grozničavoj atmosferi, vjerojatnije jače osjećati bol u leđima.

Ta otkrića sugeriraju da se menadžeri koji se žele brinuti za zdravlje zaposlenika moraju usmjeriti na fizičke i psihološke rizike od boli, rekla je Johnston.

´Otkrili smo da su psihološki rizici od boli jednako važni kao i fizički´, dodala je.

Iako stvaranje mirne, opuštenije radne atmosfere može stajati više ili čak djelovati na produktivnost, Johnston ističe da je liječenje bolova u leđima vrlo skupo pa bi tvrtke morale isplaćivati veća osiguranja za zdravstveno osiguranje i kompenzacije radnicima.

Tijekom istraživanja Johnston i njezini kolege vodili su u razmaku od šest mjeseci dva razgovora s 6.311 radnika iz 160 trgovina koji su morali primati robu, puniti skladišta i slično.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim su ih razgovorima pitali o njihovom psihološkom i socijalnom okruženju na poslu, jesu li osjećali bol u donjem dijelu leđa u okviru prvih šest mjeseci i kako je jaka ta bol bila.

Nakon uklanjanja utjecaja prijašnjih ozljeda leđa i pitanja vezanih uz podizanje tereta znanstvenici su otkrili da je radna atmosfera djelovala na opasnost od povratka boli u leđima.

Na primjer, znanstvenici su otkrili da je kod ljudi, čiji je posao bio težak i zahtijevao je visoku koncentraciju, radna atmosfera rezultirala povratkom boli u leđima.

Ova su otkrića objavljena u izdanju časopisa American Journal of

Industrial Medicine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara