Britanska vlada uložila žalbu protiv oslobađanja osumnjičenog za terorizam

BRITANSKA vlada uložila je u srijedu hitnu žalbu kako bi onemogućila da se muškarac osumnjičen za terorizam pusti na slobodu, nakon što je doživjela svoj prvi poraz u slučaju koji uključuje i pitanje ovlasti vezanih uz držanje u zatočeništvu stranih državljana bez podizanja optužnice.

Prema odredbama drakonskog zakona o antiterorizmu, kriminalu i sigurnosti, 37-godišnji Libijac, nazvan samo M, posljednjih 16 mjeseci proveo je u strogo čuvanom zatvoru. No prošlog je mjeseca imigracijski sud presudio da ga se pusti na slobodu, jer su dokazi protiv njega "potpuno neuvjerljivi", da su prenategnuli njegovu povezanost s al-Qaidom i da ih se nikad nije smjelo koristiti za opravdanje držanja u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puštanje Libijca na slobodu odgođeno je kako i se vladi dalo vremena da se očituje. Nekoliko britanskih sudaca na čelu s lordom Woolfom počelo je razmatrati slučaj u Visokom londonskom sudu, a presuda se očekuje u četvrtak.

Amnesty International osudio je žalbu vlade, ocijenivši da je ona znači isto što i sudski progon.

"Nakon što im je rečeno da taj čovjek, pritvoren bez optužnice i suđenja 18 mjeseci treba biti oslobođen, britanske vlasti odlučile su to zaustaviti. Tražeći dopuštenje da se žali na tu odluku, vlada je učinkovito pomaknula gol (izmijenila pravila)", upozorava se u priopćenju Amnestya.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara