54.224.108.85 US
 

Čačić građanima: Manje pričajte na telefon pa ćete moći platiti struju!

KLJUČNI PODACI
  • "Vi znate da mi imamo hrvatske plaće koje su bitno niže od europskih prosjeka, ali cijena Fiata 500 je ista onakva kao svugdje u Europi"
Piše: Media Servis
subota, 28.4.2012. 12:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

PRVI potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na varaždinskim je tržnicama danas komentirao aktualne političke teme. Najviše zanimanja je izazvao komentar na jučerašnje poskupljenje plina i struje te Čačićev odgovor na pitanje kako će ljudi sve to uspjeti platiti.

"Teško, naravno. Sindikati kao obično govore bez argumenata, nema tu neke velike novosti. Vi znate da mi imamo hrvatske plaće koje su bitno niže od europskih prosjeka, ali cijena Fiata 500, ne govorim o Mercedesu, je ista onakva kao svugdje u Europi. Proizvod koji ne ovisi o nama ima cijenu koja je svjetska i europska, a energija je proizvod koji ne ovisi o nama i to je sve od velike pameti. Kod energije mi nemamo što, mi nju platiti moramo. Plaćamo li je tako da plaćamo veće poreze pa iz budžeta subvencioniramo te nam se čini da plaćamo manje kao domaćinstvo ili plaća onaj koji troši, to nije svejedno. Na kraju u sumi cijela zemlja plati isto, ali nije svejedno jer ovu cijenu svjetskog proizvoda ovdje plaća onaj tko koristi. Struju koriste gotovo svi, iako ne jednako, ali plin ne koriste svi. Kada se plin plaća tako da se ide ispod svjetske cijene plina, onda svi građani plaćaju tako da se kroz budžet pokriva gubitak onog tko kupuje. Ne treba biti ekonomski genije da se zaključi što je što", rekao je Čačić koji je građanima dao savjet kako uštedjeti novac za plaćanje većih računa za struju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"U suštini nije jako komplicirano - smanjiti broj impulsa i malo manje pričati i 40 kuna ćemo imati za struju. Jedno je egzistencija, a drugo je razgovor na telefon", rekao je Čačić u sklopu odgovora na pitanje što će piti s porezom na telekomunikacije. Naime, iz Bruxellesa su iz proteklih tjedana dolazili pritisci da se taj porez ukine. No, prvi potpredsjednik Vlade je odlučan u zadržavanju tog poreza sve dok ne dobije jasne odgovore čelnika telekomunikacijskih tvrtki. "Očekujem sljedeći tjedan precizan, ne načelan, nego precizan plan investicija s iznosima i rokovima. Očekujem ga već par mjeseci. Nisam ga dobio, ali i porez stoji. Skinut ćemo porez čim dobijemo uvjerenja jasna u koja vjerujemo, koja se mogu provjeriti da će krenuti investicije teleoperatera u Hrvatskoj iz tog profita kojeg imaju", rekao je Čačić dodavši kako nisu samo teleoperateri odgovorni za nedostatak investicija.

"I hrvatska država i neovisna tijela koja postavlja hrvatska država vrlo često predstavljaju cijeli niz prepreka za investicije. Na tome radimo, cijeli spektar prepreka smo putem Ministarstva graditeljstva maknuli da se može širiti mreža i davati kvalitetni signal. Veliki, ključni pomak moramo napraviti u fiksnoj telefoniji. Ona je strahovito zaostala. Mi nemamo kvalitetnu zemaljsku mrežu i u to moramo investirati. Naši propisi su prepreka. Tu moramo otvoriti prostor za investicije, a to je red veličine 4,5 milijarde kuna", pojasnio je Čačić.

"Kvaliteta prehrane je dio više razine standarda, civilizacijski pomak i bez obzira što danas nije dobro u zemlji, i danas to cijenimo, a sutra ćemo cijeniti još više"Boravivši na varaždinskoj tržnici Čačić je dao i podršku projekta certificiranog seoskog proizvoda kojeg su Varaždinci prvi pokrenuli. "U puno stvari Varaždin je pionir. Ovaj projekt nije od jučer, pokrenut je kada sam bio župan, a u Americi smo preuzeli projekt sa certificiranim tržnicama seoskim. Kod nas je kvalitetna seoska prehrana prisutna, ali certifikat je nužan. Znamo da danas na tržnicama jako, jako često imate preprodaju. To je zelena mafija, to je šverc, kvalitetna je upitna. Ovakvi krajevi kao što je Varaždin mogu ponuditi kvalitetan, certificirani proizvod u cijelom spektru. Nakon Varaždina, po onom što čujem, 8 gradova ide u ovaj projekt. Sve to skupa je pod kontrolom Udruge hrvatskih tržnica i siguran sam da će ovaj projekt zaživjeti. Kvaliteta prehrane je dio više razine standarda, civilizacijski pomak i bez obzira što danas nije dobro u zemlji, i danas to cijenimo, a sutra ćemo cijeniti još više", zaključio je Čačić.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije