Čačić: HDZ i SDP zajednički "miniraju" POS

Čačić: HDZ i SDP zajednički "miniraju" POS
PREDSJEDNIK Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić danas je izjavio da HDZ i SDP zajednički poduzimaju sve kako bi zaustavili projekt Poticane stanogradnje (POS), iako je, tvrdi, riječ o dugoročnoj kapitalnoj investiciji nužnoj za gospodarski rast.

"Taj se projekt sada pokušava ubiti, HDZ i SDP u koaliciji poduzimaju sve da zaustave projekt 2.750 stanova u Sesvetama", rekao je Čačić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da su se dvije najjače stranke dogovorile oko gradskog urbanističkog plana u zagrebačkoj Skupštini i Poglavarstvu, gdje, ističe Čačić, SDP-ovci ne žele izdavati građevinske dozvole iako su napisane.

Vladajući HDZ optužio je da, unatoč preporukama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ne želi ništa učiniti po pitanju aktiviranja kreditnog potencijala vlastitih građana kroz dugoročne kapitalne investicije, kao što je POS, već da nastavlja neodrživu politiku ulaganja u osobnu potrošnju.

"Procjena je EBRD-a da će Hrvatska, ne bude li nova Vlada ništa dirala u ono što je činila bivša, imati godišnji gospodarski rast od 4,5 posto", rekao je Čačić, naglasivši da samo POS jamči jedan posto gospodarskog rasta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrčući se na godišnji izvještaj EBRD-a o stanju gospodarstava i ulaganja u zemljama u tranziciji za 2003., Čačić je istaknuo konstataciju da najveća kvaliteta i povjerenje međunarodne zajednice u Hrvatsku počiva na kontinuitetu gospodarske politike ove vlade koja nastavlja politiku bivše vlade.

"To je prije nada nego činjenica, jer još ne možemo govoriti o politici ove vlade prije donošenja budžeta. No, nadam se da je nada međunarodne zajednice utemeljena", ocijenio je.

Čačić smatra da je HDZ-ova vlada krenula krivim smjerom kad je predložila smanjenje PDV-a za dva posto, jer će to, smatra, povećati uvoz i osobnu potrošnju, a trgovcima omogućiti veću zaradu.

Umjesto toga, HNS je u saborsku proceduru uputio zakonski prijedlog po kojemu bi se neoporezivi dio poreza na dohodak povećao s 1.500 na 2.000 kuna, što bi, tvrdi Čačić, osnažilo konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

"Kada se već razgovara s međunarodnom zajednicom onda je uputno slušati s pameću i razumijevanjem, a ne nekritički te bez vlastite sposobnosti i vizije razvojnog programa", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara