Članstvom u ICMPD-u Hrvatska će lakše do podataka o ilegalnim migracijama

Hrvatskoj bi prošlotjedni pristup Međunarodnom središtu za razvoj migracijske politike (ICMPD) trebalo olakšati izmjenu informacija o ilegalnim migracijama s drugim tranzicijskim zemljama i zemljama EUa, izjavio je danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić.

Protokol o pristupu Hrvatske toj međunarodnoj udruzi sa sjedištem u Beču, koja se bavi upravo migracijskim pitanjima u tranzicijskim zemljama istočne Europe, Hrvatski je sabor potvrdio u petak.

Katić je za Hinu rekao da će izmjena podataka o nezakonitim prelascima granica s drugim tranzicijskim državama biti presudna za izradbu nacionalne strategije migracijske politike, na što Vladu obvezuje Zakon o strancima, koji se primjenjuje od početka ove godine. Na temelju nacionalne strategije trebale bi se utvrđivati i godišnje kvote radnih dozvola koje će se izdavati strancima. Strategiju će izraditi Vladina radna skupina, osnivanje koje je Katić najavio u tijeku ovoga mjeseca, i u radu koje će osim predstavnika ministarstava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sudjelovati i vanjski stručnjaci, kako bi se omogućio što širi pristup problematici ilegalnih migracija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj udruzi su osim Hrvatske, Madžarska, Austrija, Slovenija, Češka i Švicarska, a godišnja članarina je 20.000 eura, rekao je Katić.

(Hina) ibob mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara