Danas se sastaje vrh HDZ-a: Hoće li konačno pokazati tih 76 ruku?

Danas se sastaje vrh HDZ-a: Hoće li konačno pokazati tih 76 ruku?

Foto: Hina

U HOTELU Panorama danas će se održati sjednica Predsjedništva HDZ-a. Sjednica je zakazana za 15 sati, a pretpostavlja se da će HDZ-ovci raspravljati o daljnjim potezima u krizi vlasti koja već nekoliko tjedana drma Hrvatskom.

Podsjetimo, nakon što je izbila afera Konzultantica, HDZ-ov partner MOST, na čelu s predsjednikom Božom Petrovom, tražio je da se Tomislav Karamarko smijeni s pozicije potpredsjednika Vlade. Tome se Karamarko usprotivio, zbog čega je premijer Tihomir Orešković posvađane potpredsjednike prvo pokušao pomiriti na kavi, no nije mu uspjelo. Zatim je odlučio i Petrova i Karamarka pozvati na ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To mu se obilo o glavu, jer je nakon tog zahtjeva HDZ krenuo u rušenje predsjednika Vlade. Uslijedilo je nekoliko dana prepunih uzbudljivih obrata, presica i klasičnih spinova.

HDZ već danima planira preslagivanje Vlade, za što su već nekoliko puta rekli kako imaju dovoljno ruku (76 potpisa zastupnika), no iste još nisu pokazali. Podsjetimo, HDZ-ov Franjo Lucić prije nekoliko je dana kazao kako HDZ s popisom izaći još krajem prošlog tjedna, no to se nije dogodilo. U subotu je HDZ-ov partner Darinko Kosor iz redova HSLS-a najavio kako će se sve riješiti u petak. Najavili su i kako bi novi hrvatski mandatar trebao postati aktualni ministar financija Zdravko Marić. MOST je pak kazao kako tu opciju ne podržavaju te kako ostaju uz premijera Oreškovića.

> HDZ-ov partner Kosor: Tri su moguća raspleta, sve će se riješiti u petak

Trenutno se u Hrvatskom saboru vrbuju ljudi i skupljaju potpisi. Na ruke MOST-a HDZ ne može računati, osim kada se radi o još uvijek neodlučnima Ivanu Lovrinoviću, Juri Martinoviću i Ivici Mišiću, koji su izašli iz MOST-a i osnovali nezavisni klub.

> Lovrinović: Nismo više u MOST-u - njega vodi netko sa strane, Petrova je opila vlast

S druge strane, oporba na čelu sa SDP-om krenula je u skupljanje potpisa za raspuštanje Sabora, što bi dovelo do prijevremenih izbora. Upravo bi ta opcija bila najviše po volji biračima - u posljednjim anketama pokazalo se kako ih najmanje 70 posto priželjkuje nove izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara