Deseci tisuća Palestinaca na Platou džamija usprkos zabranama

Deseci tisuća Palestinaca na Platou džamija usprkos zabranama

Ilustraciija: 123rf

DESECI tisuća Palestinaca tiskali su se na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu okupljajući se na molitvu na prvi petak u ramazanu, usprkos novim ograničenjima koje je uveo Izrael nakon krvava napada.

Dva dana nakon najkrvavijeg napada Palestinaca na Izraelce zadnjih mjeseci, Izrael je u petak izvijestio da je blokirao palestinska područja na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze do nedjelje u ponoć, potičući zabrinutost međunarodne zajednice.

Ipak postoje dvije iznimke, za hitne humanitarne potrebe i za vjernike koji su u petak išli na Plato džamija. No ustvari, vlasti su i tu uvele ograničenje: muškarcima do neke dobne granice (30, 35 i 45 godina života, izraelski izvori se ne slažu u brojci) zabranjeno je prolaziti kontrolne točke.

Izrael nije htio uvoditi prestroge mjere u trenutku kada Palestinci slave sveti mjesec muslimanskog posta i važno im je da mogu doći moliti na trećem svetom mjestu islama u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael anektirao i okupirao.

No nitko nije izlazio iz Pojasa Gaze, enklave koja je pod stalnom blokadom, a od Jeruzalema i Zapadne obale dijeli je izraelski teritorij.

Teško je reći jesu li mjere najavljene za četvrtak i petak smanjile priljev ljudi na Plato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeik Azzam Khatib, čelnik islamske zaklade koja upravlja Platoom procjenjuje da se okupilo stotinjak tisuća vjernika, više nego upola manje nego u 2015. Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri iznijela je pak procjenu o više desetaka tisuća ljudi.

Blokada palestinskih teritorija je još jedan odgovor na napad u kojemu su u srijedu u Tel Avivu dvojica Palestinaca ubila četvoricu Izraelaca.

UN-ovo Visoko povjereništvo za ljudska prava osudilo je taj napad, ali je ujedno izrazilo "iskrenu zabrinutost" zbog izraelske reakcije koja obuhvaća mjere koje se mogu usporediti s "kolektivnim kažnjavanjem".

I američki State Department je rekao kako se "nada" da će Izrael učiniti sve kako ne bi "dodatno pojačavao napetost".

I francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je ocijenio da bi blokada mogla "potaknuti napetosti".

U sukobima u Izraelu, Jeruzalemu i na palestinskom teritoriju od 1. listopada 2015. poginulo je 207 Palestinaca, 32 Izraelca, dvoje Amerikanaca, Eritrejac i Sudanac, po podatcima AFP-a. Većina ubijenih Palestinaca su počinitelji napada ili osobe za koje se vjeruje da su počinile napade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara