Direktor Ekološkog pokreta Novog Sada osuđen zbog diskriminacije vojvođanskog Hrvata

Direktor Ekološkog pokreta Novog Sada osuđen zbog diskriminacije vojvođanskog Hrvata

Foto: 123rf

VIŠI sud u Novom Sadu osudio je direktora Ekološkog pokreta Novog Sada Nikolu Aleksića na kaznu od 200.000 dinara (oko 1.600 eura) zbog diskriminacije prema poduzetniku iz Novoga Sada i članu Hrvatskog nacionalnoga vijeća Stanku Krstinu, objavila je u srijedu agencija Beta.

Stanko Krstin je nakon izricanja presude rekao da će, "ako ikada dobije taj novac", 100.000 dinara pokloniti Dječjem selu u Srijemskoj Kamenici, a 100.000 dinara udruzi "Vera, ljubav, nada".
Druga je to presuda u korist Stanka Krstina -- prethodno je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijela mišljenje u kojem je navela da je Aleksić diskriminirao Krstina kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine, tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obavještajnu službu, kao i da je po zadatku došao “trovati” građane Novog Sada, žene i djecu.

Na meti nacionalista

Krstin, koji je vlasnik poduzeća „Pre-Print“ i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine, rekao je u kolovozu prošle godine da je na meti nacionalista koji su na fasadi njegove tvrtke napisali “Ustaše, napolje!”, ali su i verbalno napadali članove njegove obitelji, te uposlenike.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini, dodao je da je na njegovu kuću 2008. pucano, ali da mjerodavne državne institucije u Srbiji, kao i slučajevima drugih napada i provokacija, nisu reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Ja jesam Hrvat, ali sam prije svega lojalni građanin Republike Srbije”, rekao je Krstin, koji je rođen u Odžacima, gradiću u blizini Sombora.

Višegodišnji napadi

Ove višegodišnje incidente i napade novosadski poduzetnik povezao je s djelovanjem predsjednika Ekološkog pokreta Novoga Sada Nikole Aleksića, koji Krstina optužuje za ugrožavanje zdravlja stanovnika u blizini njegove tvornice.

Aleksić je međutim u negativnom kontekstu spominjao i Krstinovu hrvatsku pripadnost, javni angažman u hrvatskoj zajednici, te HNV-u.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) zatražilo je u rujnu prošle godine od Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti da poduzme sve mjere iz svojih nadležnosti u predmetu diskriminacije vijećnika HNV-a Stanka Krstina i pokrene sudski postupak za utvrđivanje diskriminacije.

Krstin je aktivan član HNV-a i ističe se nastojanjima da poveže hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji s gospodarstvenicima hrvatske manjine u Vojvodini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara