Discovery uspješno pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju

SVEMIRSKI brod Discovery pristao je u četvrtak uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), samo nekoliko sati nakon što je NASA odgodila sve letove u svemir dok se ne riješi problem s dijelom zaštitnoga toplinskog štita koji je s Discoveryja otpao prigodom lansiranja.

Dva su se golema dijela Discoveryja, teška više od 100 tona, lagano spojila sa svemirskom postajom pod zapovjedništvom kapetanice Eileen Collins. Pristajanje na ISS proteklo je bez ikakvih teškoća.

Prvi pokušaj lansiranja Discoveryja odgođen je prije dva tjedna zbog kvara na senzoru goriva, koji su stručnjaci popravili i utvrdili da on više nije problem. No, nakon lansiranja u utorak utvrđeno je da je s Discoveryja otpao dio toplinske zaštite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci vjeruju da je Discovery u ispravnom stanju i da neće biti problema pri povratku na Zemlju 7. kolovoza. U veljači 2003. svemirski brod Columbija raspao se pri slijetanju iznad Teksasa zbog oštećene oplate, koja raketu štiti od visokih temperatura koje se razvijaju pri slijetanju.

Discovery će posadi ISS-a isporučiti oko 15 tona hrane i ostale opreme, među kojom su i novi laptopi, a na Zemlju će dopremiti 13 tona smeća. Dvojica od sedmero članova posade, astronauti Steve Robinson i Japanac Soichi Noguchi tri će puta izaći u svemir. Tom će prigodom zamijeniti i popraviti žiroskope, koji svemirskoj postaji omogućuju da održi stabilnost, te će pričvrstiti vanjsku platformu koja će služiti kao spremište.

Iskoristit će priliku i ispitati tehničku opremu za popravak moguće štete na vanjskom dijelu svemirskog broda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara