Đakovo: U nastavku istraživanja arheolozi pronašli dva kasnoantička groba

U ČETVRTOM nastavku arheološkoga istraživanja nalazima bogatoga lokaliteta Štrbinci pokraj Đakova koje se provodi ovih dana pronađena su dva kasnoantička groba iz druge polovice 4. stoljeća, doznaje se danas od arheologa Muzeja Đakovštine Ive Pavlovića, jednog od voditelja istraživanja.

Sustavno istraživanje toga nalazišta, koje provodi Muzej Đakovštine i Zavod za arheologiju HAZU-a, počelo je 1999. i njime arheolozi traže potvrdu pretpostavke da je na toj lokaciji postojala Certissija, rimski grad i važno križanje tadašnjih cesta.

Također arheolozi istraživanjem žele preduhitriti ratare koji poljoprivednim poslovima uništavaju vrijednu lokaciju, na kojoj su od 1999. pronađena i arheološki obrađena 62 groba kasnoantičke nekropole iz druge polovice 4. stoljeća kao i brojni nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najvrjednija među njima su dva pozlaćena staklena dna plitice (zdjelice) iz druge polovice 4. stoljeća čija se vrijednost i raritetnost mjere, procjenjuju arheolozi, u europskim pa i u svjetskim razmjerima. To su jedina dva takva nalaza pronađena u široj regiji.

Prema riječima jednoga od voditelja istraživanja, arheologa Muzeja Đakovštine prof. Ive Pavlovića, u četvrtom nastavku istraživanja pronađena su dva kasnoantička groba iz druge polovice 4. stoljeća, u kojima su nađena tri grobna priloga - keramički vrč i brončana kopča, a treći predmet još nije identificiran.

"Novootkriveni grobovi još su jedna potvrda postojanja kasnoantičke nekropole, ali njihovim pronalaskom naišli smo na pretpovijesni sloj sopotske kulture, u koji je kasnoantička nekropola ukopana", kaže arheolog Pavlović.

Četvrti nastavak istraživanja Štribnaca bit će završen krajem ovoga tjedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara