Đapić: Gospodarski pojas posljednji hrvatski adut u pregovorima o ulasku u EU

PROGLAŠENJE gospodarskog pojasa posljednji je adut koji je Hrvatskoj preostao u borbi da postane respektabilan partner u pregovorima o ulasku u EU, izjavio je danas predsjednik HSP-a Ante Đapić.

Obrazlažući uvodno dvije godine stari HSP-ov prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu u Hrvatskom saboru, Đapić je nedopustivom ocijenio vladin tezu da bi proglašenje gospodarskog pojasa Hrvatskoj onemogućilo stjecanje statusa kandidata za ulazak u EU.

"Upravo suprotno, proglasimo li gospodarski pojas, Slovenija i Italija bi se, nakon početnog negodovanja, aktivno zalagale za ulazak Hrvatske u EU, jer bi im to bio jedini način da i dalje iskorištavaju bogatstva hrvatskog mora i podmorja", smatra Đapić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnicima je poručio kako "imamo povijesnu šansu, na samom kraju mandata, pokazati da smo suvereni i da ne popuštamo pred političkim ucjenama".

Đapić je odbacio Vladine tvrdnje da predložena ribolovno-ekološka zona ima jednaku pravnu težinu kao i gospodarski pojas, naglašavajući da država koja proglasi takvu zonu nema, primjerice, pravo na punu kontrolu nad uplovljavanjem plovila s potencijalno opasnim teretom.

"Havarija jednog tankera imala bi nesagledive posljedice po hrvatsko gospodarstvo", naglasio je Đapić, upozoravajući da, bez gospodarskog pojasa Hrvatska ne bi imala pravo sanirati posljedice takve havarije sve dok takav tanker ne bi potonuo na morsko dno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara