Đapić: Monstruoznošću optužnica žele hrvatskom narodu uzeti dušu

Đapić: Monstruoznošću optužnica žele hrvatskom narodu uzeti dušu
PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu govoreći o optužnicama protiv Hrvata u BiH izjavio je kako je "zgrožen njihovom monstruoznošću" te da Haag takvim optužnicama "želi hrvatskom narodu uzeti dušu".

Kvalifikacije u optužnicama u gore su, no što smo se pribojavali, rekao je, dodavši kako se time "ruši sva opravdanost Domovinskog rata i borbe hrvatskog naroda za neovisnost".

Sve se institucije Hrvata u BiH u optužnicama proglašavaju zločinačkim, a njihovo osnivanje bio je minimum, koji se morao poduzeti za zaštitu Hrvata u BiH, izjavio je.

Po Đapićevim riječima monstruozno je što se čak i činjenica da je Hrvatska tijekom rata skrbila o 500.000 muslimana izbjeglica tumači kao dio plana etničkog čišćenja. "To nije samo napad na Hrvate iz BiH, nego na hrvatsku državu koja je 1991. dala potporu obrani hrvatskog naroda u BiH", rekao je.

Smatra to izravanim udarom na temelje hrvatske države. "Mi to ne možemo tolerirati i zato inzistiramo na održavanju izvanredne sjednice Hrvatskog sabora", izjavio je, dodavši kako između avisa kojem je podređena cijelokupna hrvatska službena politika i dostojanstva u obrani hrvatske države - HSP se odriče avisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tražimo da Vlada reagira oštro, a ne na način kako to sada radi. Očekujemo da premijer Sanader poduzme konkretne korake u obrani Hrvatske od Haaga koji je prešao zadnju crtu, jer nije riječ o pravnim, nego političkim kvalifikacijama", tvrdi Đapić.

Ocjenjuje najnovije optužnice gore nego za Markača i Čermaka, budući da je njihova bit politička optužnica hrvatskog naroda.

"Dosta je sterilnih izjava hrvastke službene politike. Hrvatska je bila umiješana u rat u BiH, primivši 500.000 muslimanskih izbjeglica. Očekujemo da HDZ napravi zaokret i poduzme konkretne i žešće akcije", izjavio je, dodavši kako je HSP bio kooperativan kad su stigle optužnice za Čermaka i Markača, ali sada to više ne će biti, jer najnovije optužnice poništavaju cijelu borbu Hrvata za neovisnost.

"Sada se prozivaju i mrtvi ljudi - Tuđman, Šušak, Boban, a može se očekivati da i cijeli parlament iz onoga vremena bude pozvan u Haag", rekao je.

Na upit kako bi HSP reagirao da je na vlasti, Đapić je izjavio da bi odgovorili referendumom naroda.

Ustvrdio je da će zatražiti sastanke s premijerom i hrvatskim ptedsjednikom o novim haaškim optužnicama i ocjenama iznesenim u njima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara