Djevojci presađeni pluća i srce krivog donora

Djevojci presađeni pluća i srce krivog donora
AMERIČKOJ 17-godišnoj djevojci su pogreškom presađeni srce i pluća donora s krivom krvnom grupom i sada se nalazi u životnoj opasnosti.

Pacijentici Jesici Santillan 7. veljače presađeni su srce i pluća donora koji je imao krvnu grupu A, dok djevojka ima krvnu grupu O tako da može primati transfuzije ili organe isključivo svoje krvne grupe.

Organizam djevojke je odbacio presađene organe i ona je na aparatima za održavanje života. Ne očekuje se da će preživjeti dulje od nekoliko dana.

Jedina nada je da joj iznova budu presađeni organi, ovaj puta odogovarajući, ali ima malo izgleda da ih dobije jer su donori rijetki. U Sjedinjenim Državama je u 2001. izvedeno samo 27 operacija presađivanja i srca i pluća.

Sveučilišna bolnica Duke u Durhamu, Sjeverna Carolina, u kojoj je transplantacija obavljena, priznala je odgovornost za pogrešku, ali nije objasnila kako je do nje došlo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica je odmah uvela postroženu kontrolu pa će tako od sada tri člana tima za transplantaciju provjeravati podatke o pacijantu i donoru prije nego se izvede operacija kako bi bili potpuno sigurni da su podudarni. Do sada je samo kirurg vršio provjere.

Banka organa New England, iz koje su došli presađeni organi, priopćila je kako je korektno, nekoliko puta obavijestila o krvnoj grupi donora.

Kirurzi su u bolnici Duke iz nekih medicinskih razloga odbili presaditi organe jednom od svoje dvojice pacijenata s odgovarajućom krvnom grupom, a potom je jedan od kirurga bolnice Duke zatražio srce i pluća za trećeg pacijenta. Bila je to nesretna Santillan, s krvnom grupom O.

Nakon što su jednom odstranjeni njezini vlastiti organi nisu mogli biti ponovno vraćeni jer su u bili u potpuno neupotrebljivom stanju, kažu liječnici.

Prema raspoloživim podacima do sada su samo u dva slučaja u Sjedinjenim Državama pacijenti primili neodgovarajuće organe. Jedan je umro, a drugi preživio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara