Domaći mediji prešutili vijest o 6-metarskoj bijeloj psini u hrvatskom Jadranu

Domaći mediji prešutili vijest o 6-metarskoj bijeloj psini u hrvatskom Jadranu

PRIJE dvadesetak dana kod otočića Jabuka ribari su uhvatili bijelu psinu dugu oko šest metara i tešku oko 2,5 tone. Vijest o neobičnom ulovu objavio je njemački list Bild i londonski Mirror.

Vlasnik ribarskog broda Ponos Pave Arković iz Sumartina na otoku Braču za "Jutarnji list" kaže kako se sve dogodilo petnaestak milja jugozapadno od Jabuke. Ribari su na tom mjestu uočili jato tuna te su u more ubacili mrežu. Tune su se razbježale, a, kako priča Arković, u mrežu je upala neman koju su bezuspješno pokušavali otjerati.

Bijela psina se zaplela u mrežu, pa ju je posada broda bila prisiljena izvaditi na palubu. Nakon četiri sata neman je uginula. Ribari su za uspomenu povadili zube, a tijelo bacili natrag u more.

Mjerenje neobičnog ulova pokazalo je da je s repom dug nešto više od šest metara, a na najširem djelu imao je obujam 3,6 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arković kaže kako su tajili susret s bijelom psinom jer nisu željeli plašiti turiste.

Vijest s fotografijom najprije je objavljen u prilogu More u Slobodnoj Dalmaciji, a nakon toga Arkovića su pozvali u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje je pregledom izvađenih zubi potvrđeno da se radi o najopasnijem morskom psu.

Takva vrta morskog psa zadnji put u Jadranu je viđena 1998. godine, na talijanskoj obali kod Ancone.

1976. godine kod Omiša je zabilježen posljednji napad bjele psine u hrvatskom djelu Jadrana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara