dopredsjednik HSP-a Tonči Tadić o turističkoj sezoni

Hrvatska još krivo pristupa turizmu jer broji noćenja a ne zaradu poput ostalih turističkih zemalja, rekao je dopredsjednik HSPa i saborski zastupnik Tonči Tadić na današnjoj konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako ne vjeruje u očekivani prihod od turizma od devet milijardi dolara. "Ako sezona i bude spektakularna, kao što govori ministar turizma Božidar Kalmeta, u što ne vjerujem, ostat će neriješeni brojni problemi", rekao je Tonči Tadić.

Vlada u ocjeni ovogodišnje sezone zaboravlja na takozvane turističke rupe u lipnju i srpnju, kada su rezultati bili iznimno loši. Smanjenje od pet posto u srpnju čini gubitak od oko 50 posto na godišnjoj razini, rekao je dopredsjednik HSP-a dodajući kako se ocjena sezone mora odnositi na cijelu godinu.

Sadašnja Vlada nije ni odgovorna ni zaslužna za ovogodišnju turističku sezonu, nego bivša vlast koja ju je pripremala, a ova će Vlada biti odgovorna za sljedeću sezonu, napomenuo je Tonči Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorio je i na paradoks što Vlada dugove hotela plaća bankama umjesto hotelima. Naime, mnogi su hoteli skrbili za prognanike, a država im istodobno nije plaćala punu cijenu za njihov smještaj.

Hoteli su se morali zaduživati u bankama, uz Vladina jamstva, pa umjesto da država vrati dug hotelima kako bi oni platili dug bankama, država plaća bankama.

"Država radije plaća jamstva bankama nego dugove hotelima, a to je vrhunac gluposti. Stoga pozivam ministra Kalmetu da se prekine s takvom praksom koja nikomu ne odgovara osim bankama", poručio je Tadić.

(Hina) xima ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara