Dubrovačka vlast želi probiti zidine koje su pod zaštitom UNESCO-a

Dubrovačka vlast želi probiti zidine koje su pod zaštitom UNESCO-a

PRIJEDLOG da se probije zidina za ulazak pješaka i vozila opskrbe potekao je od gradskog vijećnika i predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Petara Portolana, a podržali su ga lokalni političari, uključujući i gradonačelnicu Dubravku Šuicu.

SDP-ov vijećnik Portolan svoj prijedlog devastacije UNESCO-ove zaštićene baštine iznio je na sjednici Gradskog vijeća, objašnjavajući kako je "tuda i prolazio nekadašnji ulaz u Grad", piše "Jutarnji list". Zanimljivo je da se Portolan pozvao na vrijeme austro-ugarske okupacije, kada je Grad bio pretvoren u vojarnu. Tada je na sjevernom dijelu zidina probijena jedna "buža" (rupa).  Portolan, koji je i  predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine, rekao je da se dio struke slaže s njim, a dio ne.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravska Šuica izjavila je da ideja uopće nije loša. Dodala je da se o prijedlogu trebaju izjasniti konzervatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gradskog vijeća Nikola Obuljen iz DC-a smatra da riječ o zanimljivu prijedlogu, ali da ga treba prepustiti struci. Bivši dubrovački gradonačelnik HSS-ovac Vido Bogdanović također podržava Portolanov prijedlog, jer je to potreba grada.

Odluku gradskih vlasti da se probije još jedan otvor na utvrdi Asimon, koja je sagrađena početkom 14. stoljeća, Dubrovčani su dočekali s nevjericom. Postojeći ulaz na utvrdi Dubrovčani nikada nisu zvali vratima, kao što je slučaj s otvorima s Ploča i Pila, nego su je posprdno nazvali "buža".

O skandalu dubrovačkih vlasti veleposlanica i stalna predstavnica RH pri UNESCO-u Neda Ritz nije upoznata. Objasnila je da UNESCO na ovaj slučaj ne može utjecati bez konzultacija sa svojim stručnjacima. Budući da je Dubrovnik na listi UNESCO-ve zaštićene baštine, obavezne su konzultacije međunarodnih stručnjaka UNESCO-a, rekla je Ritz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara