Dužnosnik UN-a traži još tri tjedna programa nafta-za-hranu

DUŽNOSNIK Ujedinjenih naroda koji vodi program naftazahranu zatražio je u utorak od Vijeća sigurnosti da produlji program, koji je jedini izvor hrane za 60 posto Iračana, za još tri tjedna.

"Kako bismo iskoristili produljeni period bitno je da Vijeće najhitnije donese tu odluku", rekao je Benon Sevan, izvršni direktor UN-ovog Ureda za irački program (OIP), na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti.

Predsjednik Vijeća meksički veleposlanik Aguilar Zinser rekao je novinarima nakon zasjedanja da je predložio nacrt rezolucije koja bi produljila program nafta-za-hranu do 3. lipnja i kako se nada da će odluka biti donesena u narednih nekoliko dana.

OIP nadgleda program nafta-za-hranu prema kojem Irak može dio prihoda od prodaje nafte upotrijebiti kako bi kupovao hranu i druge humanitarne potrepštine dok se ostatak koristi za plaćanje ratne odštete koja potječe iz invazije na Kuvajt 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Program je obustavljen 17. ožujka, a Vijeće sigurnosti ga je 28. ožujka obnovilo davši glavnom tajniku Kofiju Annanu da upravlja njime narednih 45 dana.

Sevan je kazao kako je 11 od tih 45 dana već izgubljeno na tehničke procedure pa bi produljenje omogućilo da se nadoknadi to vrijeme i u iskoriste sredstva od ukupno 10 milijardi dolara koja programu stoje na raspolaganju.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara