Dvije Koreje najavile "odgovarajući dijalog" o nuklearnom sporu

SJEVERNA i Južna Koreja objavile su u subotu da su suglasne nastaviti "odgovarajući dijalog" kako bi riješile spor oko nuklearnog programa Pjongjanga.

"Sjeverna Koreja i Južna Koreja miroljubivo će riješit nuklearano pitanje kroz odgovarajući dijalog", kaže se u priopćenju objavljenom nakon trodnevnih ministarskih pregovora u Seoulu.

"To je nužno kako bi se sačuvao mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", navodi se u prvoj od šest točaka zajedničke izjave u kojoj se također jamči nastavak skupova podijeljenih obitelji i novi krugovi ministarskih i gospodarskih razgovora idućih mjeseci.

Prilično neodređena izjava o nuklearnom pitanju uslijedila je nakon maratonskih cijelonoćnih pregovora koji nisu uspjeli premostiti jaz između Seoula i Pjongjanga. Seoul je tražio multilateralne pregovore u koje bi uz obje Koreje bili uključeni i SAD, Japan i Kina, dok Pjongjang inzistira na dvostranim pregovorima s Washingtonom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako trodnevni pregovori nisu urodili jasnim rješenjem, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje ocijenio je kako se radi o "koraku naprijed".

"Izraz odgovorajući pregovori možemo tumačiti približavanjem Sjeverne Koreje pristanku na multilateralne pregovore", kazao je glasnogovornik Kim Chong-ro.

Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba objavila je u srijedu da je Sjeverna Koreja nedavno preradila mali broj od oko 8.000 istrošenih nuklearnih gorivih šipki i testirala naprave za pokretanje nuklearne eksplozije.

Druga nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom u posljednjem desetljeću izbila je u listopadu 2002. kada su američki dužnosnici objavili da im je Sjeverna Koreja priznala da vodi tajni nuklearni program. Pjongjang je od tada istupio iz Sporazuma o neširenju nukleranog oružja, priznao da ima atomsku bombu i zaprijetio izradom novih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara