Džanko završio davanje iskaza; nastavak u petak

RAZGOVOROM, u svojstvu osumnjičenika, o svojem ratnom putu u početku Domovinskoga rata hrvatski general Luka Džanko završio je u četvrtak u Zagrebu prvi dan davanja iskaza pred istražiteljima Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslavije.

Džanku se na teret stavlja kršenje humanitarnog prava.

"(Istražitelje) je zanimao njegov ratni put od 1991. do 1993." rekao je odvjetnik Nenad Boban pred zagrebačkim sjedištem ICTY-ja.

On je rekao kako se pojedinosti razgovora ne smiju iznositi. Tema je bila ratni put od 1991. do 1993., "južno bojište u širem smislu", rekao je Boban. Prema njegovim riječima, general Džanko "ima i svoj daljnji ratni put, do 1996., ali on nije tema".

General Džanko bio je jedan od zapovjednika na južnom bojištu 1991. i 1992. Sudjelovao je i u akciji Maslenica, u "Bljesku" je zapovjedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove postrojbe oslobodile su Okučane. U "Oluji" je zapovjedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.

Boban je rekao kako se u petak vjerojatno mogu očekivati "baražna pitanja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini dosadašnjih slučajeva davanja iskaza u zagrebačkoj zgradi ICTY-ja odvjetnici su rado davali izjave novinarima. Odvjetnik Boban drži da medijsku pažnju treba izbjegavati.

"Ja spadam u odvjetnike koji smatraju da velika medijska pažnja koristi odvjetnicima, a škodi klijentima", rekao je Boban.

General Džanko nije htio razgovarati s novinarima, a njegov je odvjetnik odbio reći je li mu on tako sugerirao ili istražitelji ICTY-ja.

Boban je istražitelje je opisao kao korektne i upućene. "Oni su profesionalci, korektni su i dobro poznaju materiju", rekao je.

Davanje iskaza nastavlja se u petak oko 9.00-9.30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara