EU neće odgađati početak pregovora s Turskom ako Ankara ispuni kriterije

EUROPSKA unija objavila je u ponedjeljak da neće odgađati pregovore o pristupu s Turskom ako vlada u Ankari nastavi s naporima na ispunjavanju temeljnih političkih kriterija Unije.

Turska, jedini službeni kandidat za članstvo u EU koji još nije započeo pristupne pregovore, provela je niz reformi kako bi zadovoljila europske kriterije koji se u prvom redu odnose na politička prava, u nadi da će u EU u prosincu odrediti da pregovori otpočnu negdje tijekom iduće godine.

Iako je Bruxelles pohvalio nove turske zakone, i dalje smatra da Turskoj predstoje još mnoge reforme, među kojima su i osiguranje većih kulturnih prava za kurdsku manjinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Turska zadovolji kopenhaške kriterije, EU će započeti pregovore o pristupu bez ikakve odgode", rekao je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, nakon razgovora s turskim kolegom Abdullahom Gulom.

Cowen je u Tursku doputovao u sklopu Trojke EU-s, zajedno s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom, čija zemlja preuzima rotirajuće europsko predsjedništvo u lipnju, te povjerenikom za proširenje Guenterom Verheugenom.

Verheugen je izjavio da će EU pričekati izvješće Europske komisije o turskom napretku prije donošenja odluke o pokretanju pregovora. "Ispunit ćemo svoj mandat bez predrasuda", rekao je. "Pripremit ćemo izvješće i preporuku o početku pregovora na temelju činjenica i onoga što se događa u Turskoj", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara