Europska komisije ne može ocjenjivati suradnju s ICTY-em

Europska komisije ne može ocjenjivati suradnju s  ICTY-em
EUROPSKA komisija ne može ocjenjivati surađuje li neka zemlja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), to može ocijeniti sam Sud i UN, ali ta suradnja može ubrzati proces približavanja EU-u, rekao je u četvrtak u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem predsjednik Komisije Romano Prodi.

"Jasno je da mi ne možemo ocjenjivati surađuje li neka zemlja s ICTY-jem i koliko je ta suradnja dobra. To treba napraviti UN ili sam ICTY", rekao je Prodi, dodavši kako je hrvatskog predsjednika samo podsjetio koliko je to pitanje važno za pristupanje Hrvatske EU-u.

"Bio bih zadovoljan da je suradnja dobra jer bi to značilo da će se ubrzati cijeli proces pridruživanja EU-u", rekao je Prodi.

Romano Prodi boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj na početku kojeg se sastao s hrvatskim predsjednikom. Nakon toga ga očekuje susret s predsjednikom hrvatskog Sabora, govor u Saboru, a zatim i susret s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom. Prodi će premijeru Račanu uručiti upitnik s više od 2.500 pitanja, na koja će Hrvatska trebati odgovoriti u roku od tri mjeseca. Na temelju odgovora na ta pitanja, Europska komisija izrađuje mišljenje o hrvatskoj kandidaturi, koje onda dostavlja Vijeću ministara, a koje na kraju donosi odluku o kandidatskom statusu i početku pregovora o punopravnom članstvu.

Hrvatski je predsjednik istaknuo kako je važno da je sam predsjednik Europske komisije došao u posjet Hrvatskoj objasniti pitanja na koja ona treba odgovoriti za ulazak u EU.

"Ta pitanja nisu ispit, to nije matura, nego početak suradnje s EU-om", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesić je kazao i da je Prodi obećao punu suradnju Europske komisije u procesu hrvatskog odgovaranja na pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da ćemo u zadanim rokovima izvršiti sve što se ispred nas postavlja i da ćemo postati služebni kandidat za ulazak u EU", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesić je dodao da je danas govora bilo i o temama koje su za Hrvatsku posebno važne i o samoj tehnologiji izrade odgovora te o suradnji u regiji, suradnji s ICTY-jem, povratku izbjeglica i povratu imovine, funkcioniranju pravne države i reformi pravosuđa.

Prodi je istaknuo da je jasno iskazao želju da se Hrvatskoj što je prije moguće iskaže dobrodošlica u članstvo u EU.

"Procjenjivat ćemo svaku zemlju prema vlastitim zaslugama i postignućima, ali ojačana regionalna suradnja može ubrzati cijeli postupak i omogućiti da imamo dosljednu koherentnu politiku prema cijeloj regiji", kazao je Prodi.

"Jasno je da će Hrvatska sama odlučiti kada će to biti", rekao je predsjednik Europske komisije, dodavši da postoje pravila koja "nisu birokratska, nego su to pravila koja omogućuju društvu i obiteljima da normalno žive u svojoj zemlji".

"Postoji zajednička volja i očekujemo da Hrvatska bude primjer zemljama zapadnog Balkana", istaknuo je Prodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara