Europski parlament povlači brzinske poteze - žele smijeniti zastupnike iz UK sa čelnih mjesta

Europski parlament povlači brzinske poteze - žele smijeniti zastupnike iz UK sa čelnih mjesta

Foto: Hina

U EUROPSKOM parlamentu brzo se povlače potezi kako bi se smijenili zastupnici iz Ujedinjenog Kraljevstva sa čelnih mjesta parlamentarnih odbora i  u drugdje u parlamentu, piše EU Observer nakon što je EP usvojio rezoluciju kojom poziva na brzo razdruživanje EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva ali i najavljuje promjene u "unutarnjoj organizaciji".

Odborima Europskog paralamneta predsjeda troje zastupnika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Još troje su supredsjedatelji, jedan je takozvani kvestor (viši administrator) a sedmero predsjednici izaslanstava za treće zemlje.

Svi će vjerojatno izgubiti svoje položaje u idućih šest mjeseci, najavljuje EU Observer i ukazuje da ta prijetnja proizlazi iz rezolucije koju je EP usvojio 28. lipnja.

U njoj, se među ostalim, navodi da će, nakon odluke Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, parlament "provesti promjene u svojoj unutarnjoj organizaciji".

Parlament, u svakom slučaju, na sredini mandata u siječnju treba provesti preraspodjelu viših funkcija. Očekuje da će Britanci ostati najkasnije do tada ali je jedan izvor iz parlamenta je rekao da je izgledno da će otići brže.

"Imam osjećaj da će to biti ranije", rekao je izvor.

Koordinatori za odbore bi o tom pitanju trebali raspravljati ovoga tjedna.

Drugi dio računice je da sadašnji mandat parlamenta završava sredinom 2019. godine, a očekuje se da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU do kraja 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj datum proizlazi iz najave britanskog premijera Davida Camerona da će pregovore o izlasku početi u listopadu i sporazuma Europske unije koji predviđa da takvi pregovori traju dvije godine.

"Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ode za najviše dvije godine to zanči da ti ljudi neće završiti svoje mandate ako ostanu kao predsjednici ili supredsjedatelji", rekao je Pedro Lopez, glasnogovornik Europske pučke stranke (EPP).

EPP je najbrojnija zastupnička skupina u parlamentu ali u njoj nema britanskih zastupnika.

Druga skupina po veličini je S&D, koja pripada lijevom centru, a u toj je skupini je 20 britanskih zastupnika. Među njima je Claude Moraes koji predsjeda važnim odborom za građanske slobode. U toj je skupini i Linda McAvan koja predsjeda odborom za razvoj.

Socijalisti, međutim, o prijevremenom britanskom odlasku govore drugačije od EPP-a.

"Treba poštovati ovaj mandat od pet godina bez obzira na rasprave o brexitu", rekla je glasnogvornica skupine Utta Tuttlies.

 Britanske zastupnike gube i Europski konzarvativci i reformisti (ECR). U toj je skupini više od 70 zastupnika od kojih su 21 Britanci.

"Oni imaju mandat i izvršavat će ga sve dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a", poručila je ta skupina EU Observeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara