Fehir: Kao maloljetni vojnik HV-a ubio sam po Glavaševoj naredbi

Fehir: Kao maloljetni vojnik HV-a ubio sam po Glavaševoj naredbi

KRUNOSLAV FEHIR, svjedok i sudionik osječkih likvidacija, tvrdi da je zločine u Osijeku 1991. isključivo zapovjedio Branimir Glavaš. Fehir je priznao da je sudjelovao u mučenjima i ubojstvima srpskih civila, te je ubio Čedomira Vučkovića.

"Ja, Krunoslav Fehir, svjedočim da sam s nepunih 17 godina bio aktivni pripadnik BOB-a, Branimirove osječke bojne, te da sam sudjelovao u mučenjima i ubojstvima srpskih civila isključivo po nalogu Branimira Glavaša" - izjavio je Fehir za Novi list.

Fehir, rođen 16. siječnja 1975, aktivni pripadnik BOB-a bio je od 12. lipnja 1991., u kojoj je sudjelovao i njegov otac Josip.

Fehir tvrdi da o svemu postoje fotografije i vjerodostojni dokumenti s potpisom Branimira Glavaša i da je cijelo vrijeme primao plaću hrvatskog vojnika.

"Osobno sam pucao u Čedomira Vučkovića, a bio sam u automobilu kad su Radoslav Ratković i Milutin Kutlić odvezeni na Dravu, gdje im je pucano u glavu, od čega je Kutlić preminuo, a Ratković preživio. Sve je to, kao i druga ubojstva, organizirao i zapovjedio Branimir Glavaš. On je tvrdio da su ti ljudi četnici i teroristi, a ne civili, što sam saznao tek nekoliko godina kasnije. Ta me spoznaja šokirala i nagnala da se odlučim dati ovaj iskaz" - kazao je Fehir.

Tvrdi da se u BOB-u ništa nije moglo dogoditi bez znanja i mimo zapovijedi Branimira Glavaša. Sudionik osječkih likvidacija kaže da se jedna osoba možda i mogla ubiti izvan kontrole, ali da je ubiti nekoliko desetaka civila bez organizacije nemoguće.

"Nakon mučenja Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića koje smo cijelo posljepodne provodili u garaži Sekretarijata za narodnu obranu, osobno sam pucao u Čedomira Vučkovića. Učinio sam to streljivom koje mi je prije toga osobno dao Glavaš, jer me pozvao u ured da dam intervju kao najmlađi pripadnik postrojbe" - svjedoči Fehir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučkoviću je drugi vojnik dao kiselinu iz akumulatora i prisilio ga da je popije. Nakon višesatnog mučenja, Vučković je dobio još dva udarca u vrat te je teturajući izišao ispred ureda i krenuo prema Fehiru.

"Repetirao sam, a Vučković se okrenuo i počeo trčati u suprotnom smjeru. Ispalio sam četiri ili pet hitaca. Znam da je zadnji bio upućen u vrat ili glavu, jer sam imao snajper pa sam upotrijebio optiku. Pao je između zgrade suda i sekretarijata. Nakon otprilike pola minute izdahnuo je u lokvi krvi" - svjedoči Fehir.

Petrović je ostao živ, kako tvrdi, samo zato jer su u sekretarijat došli neki ljudi. Glavaš je zatražio da i njega likvidira jer mu je Petrović vidio lice. Potom je dobio naređenje da ga sveže, pa je Petrović strpan u bijelu "Zastavu" hladnjaču novosadskih tablica koja je služila za odvoženje civila srpske nacionalnosti.

"I nisam to čuo iz druge ruke, nego sam svjedok tih zločina. U tome sam i osobno sudjelovao, zbog čega se duboko kajem i tražim oprost" - izjavio je Fehir Novom listu prije nekoliko dana.

Spreman je sastati se s obiteljima žrtava, s obitelji Čedomira Vučkovića, Milutina Kutlića i Radoslavom Ratkovićem, te ih zamoliti za oprost i ispričati se za zla koja su im počinjena. Ističe da je bio maloljetan, te da ih sada želi zamoliti da oproste hrvatskim vojnicima, jer vjeruje da je velika većina njih išla u brorbu za ostamostaljenje, a na koju nije išao Branimir Glavaš.

(Foto: Novi list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara