FESTIVAL BRITANSKOG FILMA U FRANCUSKOM DINARDU "U ZNAKU SRDŽBE"

Četrnaesti festival britanskog filma, koji će se od 2. do 5. listopada održati u Dinardu (na zapadu Francuske), proći će "u znaku srdžbe", budući da će na programu biti uglavnom filmovi s angažiranim temama, priopćili su ovih dana organizatori festivala u Rennesu. L

"Većina filmova na programu ovogodišnjeg festivala izražava stanovitu srdžbu, kao da se redatelji žele obračunati s ovim svijetom u kojemu nije sve savršeno", rekao je Hussam Hindi, umjetnički direktor festivala.

Četrnaesti filmski festival kojim predsjeda producent Charles Gassot pokazuje "konfliktnu Englesku sličnu ovom kaotičnom svijetu", dodao je Hindi.

"Sedamdeset posto filmova govori o rasizmu, progonu, granicama, gubitku identiteta, svećenicima homoseksualcima, alkoholizmu", temama koje su "daleko od glamura i lakoće prethodnih festivala", ističe on.

Mladi redatelji filmova u službenom programu (šest filmova) i filmova koji će se prikazati pretpremijerno (deset filmova) "nastavljaju put koji su prokrčili Alan Parker i Jim Sheridan", dva redatelja kojima će ovogodišnji festival odati počast, kazao je Hindi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast će se odati i pjevaču skupine Clash Joeu Strummeru, preminulom u prosincu prošle godine, prikazivanjem triju od malog broja filmova u kojima je glumio.

Osim Charlesa Gassota, u žiriju će sjediti glumice Emma De Caunes, Charlotte de Turckheim, Catherine McCormack, Julie Gayet, Lucy Russel i glumci Sami Bouajila i Jason Fleyming.

Festival je lani u tri dana imao oko sedamnaest tisuća posjetitelja.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara