Freedom House svrstao Hrvatsku među slobodne zemlje

AMERIČKA udruga za demokraciju i ljudska prava Freedom House svrstala je u četvrtak u svojem godišnjem izvješću o stanju demokracije i slobode u svijetu u 2003. godini Hrvatsku među slobodne zemlje.

Hrvatska je u izvješću Freedom Housea "Sloboda u svijetu 2004" dobila ocjenu 2 za politička prava i ocjenu 2 za građanske slobode čime je rangirana među 88 slobodnih zemalja svijeta.

"Hrvatska je dobila vrlo dobre ocjene", rekao je za Hinu glasnogovornik Freedom Housea iz New Yorka Michael Goldfarb.

Goldfarb je rekao da je udruga sada dala samo ocjene ukupnog stanja demokracije i ljudskih prava u pojedinim zemljama, a da će na proljeće iduće godine izdati i konkretna izvješća za svaku zemlju.

Hrvatska je od 1993. bila ocjenjivana kao djelomično slobodna zemlja, a od 2001. kao slobodna. Istu ocjenu 2 i za politička prava i za građanske slobode dobila je i za 2002. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Freedom House je u četvrtak objavio izvješće o stanju demokracije i ljudskih prava u svijetu u 2003. godini u kojem je od obuhvaćenih 192 zemlje njih 88 ocijenio kao slobodne, 49 kao neslobodne, a ostale kao djelomično slobodne.

Freedom House ocjenjuje ocjenama od 1 do 7 stanje političkih prava i građanskih sloboda u pojedinoj zemlji. Najviša ocjena je 1 koja znači da su politička prava i građanske slobode najbliže idealnom stanju, ocjena 2 označava njihovu nešto manju razvijenost, ocjene 3, 4 i 5 njihovu značajno slabiju razvijenost, ocjena 6 znači zemlju u kojoj vlada diktatura i postoje velika ograničenja građanskih sloboda.

Najniža ocjena 7 označava praktički potpuno odsustvo političkih prava i sloboda.

Zemlje s ukupnom ocjenom od 1 do 2,5 označene su kao slobodne, između 3 i 5 su djelomično slobodne, a od 5,5 do 7 neslobodne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara