Godišnje izviješće Europske komisije o napretku PSP-a

POLITIČKO stanje u Hrvatskoj je stabilno, ukupna situacija u zemlji je zadovoljavajuća, ali unatoč pozitivnom razvoju, nije učinjeno dovoljno na područjima, poput suradnje s haškim sudom, povratka izbjeglica i zakona o HRT-u, kaže se u izviješću Europske komisije o napretku Hrvatske u proteklih godinu dana.

"Politička situacija u zemlji ostaje općenito stabilna, ukupno

stanje je zadovoljavajuće, a demokratski razvoj je učvršćen", stoji u sažetku godišnjeg izviješća Europske komisije za Hrvatsku.

Europska komisija je u srijedu prihvatila drugo godišnje izviješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja, kojim je obuhvaćeno pet zemalja jugoistočne Europe - Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora,

Makedonija i Albanija. Ured za odnose s javnošću Europske komisije

objavio je zasad samo sažetak izviješća, a cjelovito izviješće trebalo bi biti dostupno tijekom dana.

U sažetku izviješća se ističe da hrvatska vlada nastavlja pokazivati odlučnost u svojim naporima na uspostavi pune

demokracije u pogledu vladavine zakona. Pojedinačno se navodi da je regionalna suradnja pojačana, da je usvojen Ustavni zakon o

nacionalnim manjinama te da su uvedene zakonodavne promjene radi olakšavanja procesa povratka prognanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ali unatoč tom pozitivnom razvoju, nije učinjeno dovoljno na

ispunjavanju kratkoročnih prioriteta identificiranih u prošlogodišnjem izviješću", navodi se u sažetku izviješća.

U veljači je u Hrvatskom saboru donesen o Hrvatskoj radio televiziji (HRT). "Ipak, taj zakon ne štiti u potpunosti HRT od

mogućeg izravnog i neizravnog uplitanja političkih i državnih tijela. Vladino stajalište o suradnji s haškim sudom ostaje mlako.

U praksi je postignut samo ograničen napredak u procesu povratka i u faktičnoj integraciji srpske manjine", kaže se u izviješću

Europske komisije. Također se ističe da je potrebno pojačati napore na području pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Gospodarska situacija se nastavlja poboljšavati, ali visoka nezaposlenost u Hrvatskoj ostaje glavni problem.

"Ukupni napredak u strukturalnim reformama u posljednje je vrijeme bio usporen, odražavajući krhku vladinu koaliciju i protivljenje javnosti određenom broju nepopularnih mjera", kaže se u izviješću.

"Napredak je učinjen u racionaliziranju socijalnih transfera i u provedbi drugog stupa mirovinske reforme, otpočinjanju fiskalne decentralizacije, uključujući i uspostavu jedinstvene državne riznice", ističe Europska komisija. S druge strane reforme zaostaju u nekim područjima, poput "privatizacije, obrazovanja i zdravstva". Također još nije provedena reforma radnog zakonodavstva koja bi povećala fleksibilnost radne snage, navodi Europska komisija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara