54.198.78.121 US
 

GONG Kolinda bi morala odgovarati zbog kršenja zakona

Piše: I. Ć.
četvrtak, 16.2.2017. 17:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: GONG, FAH

"TRAŽENJE na uvid službene dokumentacije vezane uz put Predsjednice direktan je rezultat odluke da se o ovom putu javnost ne informira proaktivno, što nije u skladu s dosadašnjom praksom Ureda predsjednice i Zakonom o pravu na pristup informacijama", tvrdi Duje Prkut iz GONG-a u razgovoru za Index, komentirajući rješenje Ureda predsjednice, u kojem su odbili dati na uvid dokumentaciju vezanu uz službeni put u SAD u siječnju ove godine, a na što smo se žalili Povjerenici za informiranje.  
 
Usporedba sa slučajem Trumpova savjetnika
 
Podsjetimo da nam je Ured predsjednice odgovorio kako je "došlo do opterećivanja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti" i da novinar Ilko Ćimić zloupotrebljava pravo na pristup informacijama.
 
"Zakon jasno definira da se podaci o aktivnostima moraju proaktivno objavljivati na službenim internetskim stranicama. Manjak službenih informacija o njenim aktivnostima u SAD-u pokušao se nadomjestiti intervjuom za HTV, ali ni tada javnosti nisu pružene detaljne informacije", kazao je Prkut i naglasio da kontakti najviših državnih dužnosnika moraju biti transparentni. Stručnjak iz GONG-a podsjetio je na slučaj Michaela Flynna, savjetnika za nacionalnu sigurnost novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je morao dati otkaz zbog netransparentnih kontakata s ruskim veleposlanikom u SAD-u. 
 
Neprihvatljivo objašnjenje predsjednice
 
Na upit je li Ured predsjednice mogao odbiti zahtjev o putnom nalog tezom da je došlo do opterećivanja, odnosno onemogućavanja normalnog rada Ureda, Prkut kaže da je riječ o "neprihvatljivom objašnjenju". 
 
"Svako tijelo javne vlasti mora razviti kapacitete da u skladu sa Zakonom obradi sve pristigle zahtjeve za pravom na pristup informacijama. Ne smije se zaboraviti da je pravo na pristup informacijama ustavno pravo svakog građanina i građanke", naglasio je Prkut. 
 
 
To da od početka postoji jasna namjera Ureda predsjednice da nam se ne dostave dokumenti, dokazuje dopis Ureda predsjednice od 17. siječnja, u kojem stoji kako se kod njih trenutačno ne nalazi putni nalog, nego u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH, te su zatražili produženje roka za 15 dana kako bi nam pribavili taj dokument.
 
Ali na kraju nismo dobili ništa jer smo, kako su nam rekli, zbog previše upita onemogućili normalan rad Ureda. Odbijen nam je i prvi zahtjev u kojem smo tražili dostavu Protokola službenog putovanja u SAD, a odgovoreno nam je, nakon dva tjedna, da taj dokument ne postoji. 
 
Informacije od javnog interesa moraju biti na službenim stranicama
 
"Ako se pažljivo čita odgovor službenice za informiranje, jasno je da nitko u Uredu nije prikupljao podatke –  prvi zahtjev nije tretiran kao zahtjev, dok informacije tražene drugim zahtjevom nisu ni bile u Uredu", naglasio je Prkut i dodao da se informacije od velikog interesa javnosti mogu objaviti i na službenim internetskim stranicama. 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
Tako u slučajevima kada se podnositelju zahtjeva ukazuje na to da je informacija dostupna na internetu nije potrebno donositi rješenje za svaki pojedinačni zahtjev, što uvelike smanjuje opterećenje procesuiranja zahtjeva, naglasio je Prkut. 
 
"Osim toga, Predsjednica je na konferenciji za medije također javnosti mogla ponuditi tražene informacije, čime bi se izbjeglo navodno povećano opterećenje službenika Ureda", istaknuo je Prkut. 
 
Nije riječ o maltretiranju 
 
Zlouporaba prava na pristup informacijama bila bi maltretiranje službenika za informiranje tako da mu ista osoba ili s njom povezane osobe podnose mnogo istih upita. Ali u ovom slučaju to nije bilo tako, smatra Prkut. 
 
"Novinarski upiti o relevantnim temama zasigurno ne spadaju u ovu kategoriju. Index svojim upitima Uredu predsjednice ne zloupotrebljava pravo na pristup informacijama. Štoviše, bori se za objavu informacija od javnog interesa", istaknuo je Prkut. 
 
U fokusu GONG-a dosad je uglavnom bilo ponašanje Predsjednice koje je uzrokovalo kršenje temeljnih načela obnašanja dužnosti i propuste u očuvanju vlastitog integriteta, što urušava povjerenje javnosti – donacije udrugama preko HDZ-ova računa, dvojbene donacije i PR troškovi predizborne kampanje i kontakti s osobama čiji je javni ugled nagrizen optužbama za korupciju te se nalaze pod nadzorom. 
 
Kolinda se ogriješila o zakon
 
"Nositeljima javnih funkcija mora biti jasno da se javna predodžba o nekom aspektu njihova rada stvara upravo na pojedinim 'slučajevima' koje mediji prate. Neobjavljivanje informacija vezanih za službeni put Predsjednice zasigurno će biti neizostavni element u percepciji otvorenosti rada
Predsjednice i njena ureda", zaključio je Prkut na kraju. 
 
GONG je danas upozorio na to da se Predsjednica u slučaju jučerašnje konferencije za novinare ogriješila o zakon. 

Predsjednica treba odgovarati zbog kršenja zakona
 
"Protuzakonito je i protuustavno diskriminirati novinare Indexa i ostale prilikom pozivanja na konferencije na kojima konačno mogu postaviti pitanja. I za to treba odgovarati čelnik tijela javne vlasti, dakle Kolinda Grabar Kitarović. Sukladno čl. 38. Ustava i Zakonu o medijima", stoji u objavi GONG-a.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije