Granić: Vlada u saborsku proceduru upućuje prijedlog izmjena ZOR-a

VLADA će na sutrašnjoj sjednici prihvatiti prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) i uputiti ga u saborsku proceduru, ali s jasnim naznakama koja pitanja nisu usuglašena sa sindikatima, izjavio je večeras potpredsjednik Vlade i predsjednik Gospodarskosocijalnog vijeća Goran Granić.

´Naši prijedlozi daju dosta prostora da u tjednima koji dolaze, dođemo do rješenja koji će biti u interesu svih socijalnih partnera´, rekao je Granić novinarima nakon sjednice GSV-a, na kojoj je bio i premijer Ivica Račan.

Sva sporna pitanja sadržana u Zakonu o radu nastojat će se do drugoga saborskog čitanja usuglasiti sa sindikalnim središnjicama, a u raspravu sa sindikatima aktivno će se uključiti i premijer Ivica Račan.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca večeras nisu razgovarli o mogućim rješenjima, niti je održana rasprava o ZOR-u, nego su izneseni konkretni problemi, rekao je Granić.

Dodao je da će uz izmjene Zakona o radu Vlada raditi i na drugim rješenjima kojima bi se kompenzirali mogući negativni učinci primjene toga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikati se posebice protive dijelu izmjena koji se odnose na smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, povećanje broja radnika s 10 na 20 kod malih poslodavaca koji mogu lakše dobiti otkaz i izjednačavanje ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Sindikalne središnjice i dalje zahtijevaju da se ta sporna pitanja nakon naknadnog usuglašavanja socijalnih partnera upute u saborsku proceduru u obliku amandmana.

´Očekujem sutrašnju odluku Vlade, a sindikati i dalje ostaju pri svojim stajalištima´, rekao je zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivan Tomac.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević rekao je da je izmjenama Zakona postignuto kompromisno rješenje i da bi reformu radnoga zakonodavstva trebalo ubrzano primijeniti, kako bi se osigurali uvjeti za razvoj gospodarstva.

Nakon sjednice GSV-a, kako je bilo i najavljeno večeras će sastanak održati i čelnici vladajuće koalicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara