Gruzija: Mihail Sakašvili uvodi u Adžariji svoju izravnu vlast

GRUZIJSKI predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u televizijskom nastupu u srijedu da u autonomnu gruzijsku republiku Adžariju uvodi izravnu predsjedničku upravu.

"Proglašavam izravnu predsjedničku upravu u Adžariji tijekom prijelaznog razdoblja do održavanja izbora u autonomnoj republici", izjavio je Saakašvili, čiju vlast već nekoliko mjeseci osporava autoritarni adžarski čelnik Aslan Abašidze.

"Da bi se spriječilo prolijevanje krvi, spreman sam jamčiti potpuni imunitet Aslanu Abašidzeu i njegovoj obitelji na području Gruzije, ili mu omogućiti da ode u zemlju po vlastitom izboru, uz uvjet da dragovoljno, bez nasilja dade ostavku", dodao je Saakašvili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neposredno nakon toga iz glavnog grada Adžarije Batumija nije bilo nikakva odgovora Abašidzea. Nekoliko sati ranije, službeni predstavnik adžarskog vođe izvijestio je da ovaj ne kani dati ostavku.

"Razgovarao sam s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s Bijelom kućom i zatražio od njih da Abašidzeu i njegovoj obitelji dadu politički azil. Još nismo dobili odgovor, ali smo izjavili da nećemo tražiti njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Gruziji", dodao je Saakašvili.

"Nekoliko nas sati dijeli od konačne pobjede i za to vrijeme ne smije doći ni do jednog izgreda", kazao je gruzijski predsjednik.

"Voljni smo biti velikodušni u pobjedi i sve oprostiti, ali došlo je vrijeme za razoružavanje (adžarske milicije)", zaključio je Saakašvili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara