Hamburg: U četvrtak otkrivanje spomenika iseljenim Hrvatima

SPOMENIK iseljenim Hrvatima kojih je više od 400.000 preko hamburške luke iselilo u Sjedinjene Države, djelo hrvatske umjetnice Ljubice Matulec, bit će otkriven u četvrtak u Hamburgu, priopćeno je u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu.

Očekuje se da će spomenik otkriti generalna konzulica SAD-a Susan M. Elbow, generalni konzul RH-a u Hamburgu Žarko Plevnik, senator Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga dr. Roger Kusch te voditelj gradske uprave Altone Hinnerk Fock, dodaje se u priopćenju.

Nakon otkrivanja spomenika, koji je izrađen na inicijativu Hrvatske kulturne zajednice u Hamburgu, nazočni će posjetiti izložbu o iseljenicima postavljenu na brodu "Cap San Diego" u hamburškoj luci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni konzulat RH u Hamburgu pomoći će pronaći mogućnosti za izlijevanje spomenika u metalu kako se ne bi ponovila sudbina njegova prethodnika, koji je, zbog loših vremenskih uvjeta u ovom dijelu Njemačke, uništen, piše nadalje u priopćenju.

Originalni spomenik, izrađen od hrasta, trebao bi svoje mjesto naći u Muzeju iseljenika u Hamburgu, dodaje se u tekstu koji pojašnjava da je spomenik poklon hamburških Hrvata SR Njemačkoj, njemačkim građanima i gradu Hamburgu povodom Dana ujedinjenja SR Njemačke koji se obilježava 3. listopada.

Spomenik će dominirati u dijelu luke Hamburg-Altona tako da će biti vidljiv ljudima na brodovima koji dolaze u jednu od najvećih luka na svijetu, kao i brojnim turistima koji dolaze u Hamburg.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara