HDZ, HSS i HVIDR-a o izvješću del Ponte, optužnici generala Gotovine

SINOĆNJE izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a u HDZ-u ocjenjuju očekivanim, HSS je ogorčen oštrinom, a HVIDR-a smatra da se u javnosti potura teza Carle del Ponte po kojoj hrvatska sudbina nije u rukama vlasti već u rukama generala Ante Gotovine, a što nije točno.

Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor za Hinu je danas izjavila kako "se ništa drugo nije ni moglo očekivati, s obzirom na dosadašnje stavove i izjave Carle del Ponte".

Uvjerena je ipak da to izvješće neće postati prepreka na putu Hrvatske u EU i NATO.

Komentirajući izjave haške tužiteljice o slučaju generala Ante Gotovine, Kosor je naglasila kako je optužnica protiv Gotovine za HDZ i dalje neprihvatljiva, jer "redefinira povijest govoreći o etničkom čišćenju".

Potpredsjednik HSS-a Luka Trconić kazao je kako je prvi dojam koji je u HSS-u izazvao govor Carle del Ponte - ogorčenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Do prije nekoliko dana slušali smo jednu, a sada sasvim drugu priču. Izvješće je neobjektivno i nekorektno je da nas se trpa u isti koš sa Srbijom i Crnom Gorom, te Republikom Srpskom", kazao je. Dodao je kako osobno smatra da bi Haaško tužiteljstvo trebalo više cijeniti hrvatske napore, te naglasio da je ipak optimističan glede ulaska Hrvatske u EU.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) smatra da propagandna kampanja vlasti i dijela medija želi prikazati dvojbenu i podaničku politiku vlasti prema međunarodnim sredstvima moći kao hrvatski nacionalni interes bez alternative, što naravno nije tako.

U hrvatskoj se javnosti "potura teza Carle del Ponte da hrvatska sudbina nije u rukama vlasti kao predstavnika naroda, već navodno u rukama hrvatskog mučenika generala Ante Gotovine", navodi se u priopćenju HVIDR-e.

Vlast i njeni mediji odavno su pristali "na jadnu i karikaturalnu optužnicu kojom se optužuje hrvatski narod za neki novi nepostojeći genocid i putem koje se želi stvoriti uzajamni osjećaj krivnje, kao preduvjet povezivanja regije zapadni Balkan, a sada se bavimo samo posljedicama te bijedne nakane", kaže se u priopćenju.

HVIDR-a je osudila stavove SAD-a i Velike Britanije prema slučaju generala Gotovine, ali i upozorila da je ponuda novčane nagrade za njegovo uhićenje samo podupiranje stajališta hrvatske vlasti koje su davno prije raspisale novčanu nagradu za uhićenje Gotovine.

Stavove SAD-a i Velike Britanije osuđujemo jer su nepravedni i neprincipijelni, ali ih s druge strane razumijemo, jer nije moguće tražiti od svjetskih sila da se bore za istinu i naš interes, dok u isto vrijeme hrvatske vlasti prodaju te interese za maglovita obećanja, ističe se u priopćenju kojega je potpisao predsjednik HVIDR-e Vinko Brkan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara