54.81.71.187 US
 

HND: U redovito članstvo samo s fakultetom

Piše:
subota, 31.5.2003. 15:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Na DANAŠNJOJ izvanrednoj skupštini Hrvatskoga novinarskog društva (HND) velikom većinom glasova odlučeno je da je završen fakultet, to jest visoka stručna sprema, uvjet za redovito članstvo u tom društvu.

Izvanredna skupština HND-a održana je jer su na prijedloge za donošenje novog Statuta i nekoliko popratnih pravilnika na redovitoj skupštini, održanoj krajem prošle godine, podneseni mnogobrojni amandmani.

Glavni razlog zbog kojega se krenulo u izmjenu Statuta HND-a bilo je ukinuće Središnjeg odbora kako bi se smanjio broj upravljačkih tijela u tom društvu.

Prijedlog među članovima HND-a, osobito u ograncima s većim brojem članova, nije dobio potporu jer bi u tom slučaju između dviju skupština o svemu odlučivao samo Izvršni odbor, u kojem je desetero članova izabranih na skupštini i predsjednik HND-a.

Središnji odbor, uz članove Izvršnog odbora, čine predsjednici županijskih vijeća i predsjednici ogranaka s više od 50 članova.

Među ostalim, novim se Statutom propisuje da predsjednik i potpredsjednici HND-a mogu tu dužnost obnašati najviše dva mandata uzastopce, ali da i predsjednici redakcijskih ogranka to mogu biti samo dva mandata.

Ograničeni mandat predsjednika Društva već se primjenjivao, a ograničenje za ogranke uvedeno je kako bi se pomladio sastav najviših tijela Društva. Tijekom rasprave o Statutu najčešća je zamjerka bila da su u skupštini uvijek isti ljudi. Naime, predsjednici ogranaka su po dužnosti članovi skupštine, a neki su tu dužnost obnašali desetke godina, što više neće moći.

Večeras će se na prigodnoj svečanosti u Novinarskom domu dodijeliti tradicionalne nagrade i priznanja HND-a.

Nagrada za životno djelo "Otokar Keršovani" bit će uručena televizijskom snimatelju i reporteru Mihailu Otrovidovu.

Dodijelit će se i nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najbolje novinarske radove prošle godine u pisanim medijima, na radiju i televiziji, zatim nagrada za novinarski izraz "Veselko Tenžera", nagrada za najbolju fotografiju "Nikša Antonini", priznanja za rad u HND-u "Milan Grlović" te nagrada za novinara godine za koju su kandidirani Inoslav Bešker i Boris Dežulović.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije