Hrvatski sabor završio današnje zasjedanje

HRVATSKI sabor završio je današnje zasjedanje raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Govoreći u ime predlagatelja, zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač istaknuo je da je njegovo donošenje potrebno kako bi se izbor manjinskih predstavnika u predstavnička tijela uskladio s Ustavnim zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Podsjeća da je Ustavnim zakonom određeno da će se paziti na zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u slučajevima kada u ukupnom broju stanovnika neke jedinice lokalne samouprave pripadnici manjina imaju više od pet, a manje od 15 posto, i tada bi imali pravo najmanje na jednog člana predstavničkog tijela. A ako je riječ o manjini koja u ukupnom broju stanovnika sudjeluju s više od 15 posto, imala bi pravo na razmjernu zastupljenost u zastupničkom tijelu.

Napomenuo je da će provedba tog zakona ići na teret državnog proračuna, a izdatci se u prvom redu odnose na troškove rada državnog povjerenstva.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) smatra da glasačko pravo mogu imati samo pripadnici nacionalnih manjina koji imaju opće biračko pravo i prebivalište u kojem stvarno i borave u jedinci lokalne samouprave, jer je, kako je rekao, bilo slučajeva da su neki formalno bili na biračkom popisu, a na izbore su bili dovoženi autobusima iz drugih država.

Stoga se zauzeo da se u zakon unese odredba o prebivalištu i stvarnom prebivanju kako bi se spriječila mogućnost manipulacije, navodeći da i danas vijećnici izabrani na takvim izborima povremeno dolaze s teritorija drugih država obnašati tu dužnost.

Stajalište da bi pravo sudjelovanja na dopunskim izborima trebali imati samo oni koji imaju prebivalište i žive u Hrvatskoj zastupa i Nikola Ivaniš (Klub HNS,PGS,SBHS) jer drži da bi se na taj način onemogućila ´autobusna demokracija´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko Haramija (Klub HSS-a) smatra da donošenje zakona pridonosi ravnopravnoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina i pridonosi zaštiti hrvatskog naroda ako se u nekoj regionalnoj zajednici nalazi u manjini.

Zlatko Kramarić (Klub LS-a) rekao je kako ´prenormiranost u tom zakonskom prijedlogu nije dobra´, te da se institut izbora u Hrvatskoj već pomalo karikira jer se izbori za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave održavaju gotovo svake nedjelje.

Naveo je da su, za razliku od Hrvatske, u nekim državama, primjerice susjednoj Mađarskoj, unaprijed poznati termini izbora na državnoj i lokalnoj razini, ne mijenjaju se i uvijek su u isto doba godine.

Jadranka Katarinčić Škrlj (Klub HSLS-a) zauzela se da se taj zakon donese konsenzusom, Vlado Jukić (Klub HSP-HKDU) naglasio je važnost rješavanja pitanja Hrvata u slučajevima kada su u manjini kako ne bi bili minorizirani od, kako je rekao, strane onih koji se vraćaju u Hrvatsku jer su abolirani, a sudjelovali su u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske.

Tibor Santo (Klub zastupnika nacionalnih manjina) ističe da provedba ovog zakona treba omogućiti ostvarenje prava nacionalnih manjina utvrđenih ustavnim zakonom.

Hrvatski sabor nastavlja s radom sutra u 9,30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara