Hrvatskoj je potreban ombudsman za medije

MEDIJSKI je prostor u Hrvatskoj vrlo trusan i etički nedefiniran, izjavio je Ante Klarić, pučki pravobranitelj Republike Hrvatske, upitan za komentar čestih medijskih nasrtaja na pojedince i skupine, od kojih nitko nije izuzet, od predsjednika države do običnih građana.

"Hrvatska bi trebala imati povjerenika za medije (ombudsmana) ili neko slično tijelo poput Presserata (Vijeće za tisak), koje bi se bavilo slobodom medija, ali i štitilo ljude od medijskih nasrtaja", izjavio je profesor zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti Stjepan Malović, koji podsjeća da je medijsko ugrožavanje jedno od težih narušavanja ljudskih prava.

Malović koji predaje novinstvo i etiku novinarstva upozorava da se ljudi sve češće osjećaju ugroženi od medija te da bi trebalo primjeniti iskustva zapadnih zemalja, gdje je sloboda medija velika, ali i njihova odgovornost.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smatra da se treba ozbiljno pozabaviti "etičnošću naših medija". Podsjeća na inicijative građana da se institucionalizira zaštita osoba koje su oklevetane od medija.

"Nameće se vrlo ozbiljno pitanje pred sve strukture civilnoga društva - koliko su građani u našem društvu zaštićeni od novinara i medija", rekao je kardinal.

"Glas Koncila" u najnovijem redakcijskom komentaru "U Hrvatskoj je čovjek sve ugroženiji" upozorava na "bezočnost nekih glasila" koji u "dirigiranoj histeričnoj kampanji" podmetanja biskupima ("Vatikan i biskupi protiv narodnog zdravlja") provode "ideološki govor mržnje".

Medijske nasrtaje na građane i njihovu privatnost Malović tumači padom profesionalnih standarda, probijanjem etičkih načela, bespoštednom borbom za nakladu i trendom tabloidiranja novina.

"Profesija bi morala naći odgovor na ta pitanja i u to bi trebalo uključiti sve dijelove civilnoga društva, ne samo novinare i konzumente informacija", smatra on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle godine pozivajući se na evidenciju Helsinškoga odbora tadašnji ministar kulture Antun Vujić naveo je da mediji u 2003. nisu objavili 900 traženih ispravaka.

"Po procjeni Helsinškoga odbora lanjske godine mediji nisu objavili oko 100 traženih ispravaka", izjavio je predsjednik HHO Žarko Puhovski.

Po njegovim riječima ispravci se uopće ne objavljuju na mjestu i pod uvjetima kako propisuje zakon, objavljuju se na pogrešnom mjestu ili se pak objavljuju uz odgovor ili komentar.

Pučki pravobranitelj Klarić izjavio je da se u tijeku njegova osmogodišnjeg rada nitko od građana nije javljao za zaštitu prava koja bi bila ugrožena od medija. Zbog toga u najnovijem njegovu izvješću za Hrvatski sabor neće biti ništa glede ugrožavanja ljudskih prava od strane medija, dodao je.

"U taj prostor još nismo ušli, a često se u novinama mogu primijetiti uzastopno čerečenje pojedinaca i njihove privatnosti", rekao je.

Klarić napominje kako u susjednoj Austriji ombudsman za medije jednom tjednom nastupa na televiziji i govori o problemima iz svoga djelokruga.

(Hina) xmc ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara