ICTY: Suđenje "vukovarskoj trojki" najavljeno za ljeto 2004.

SUŽENJE "vukovarskoj trojci" Veselinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću bivšim časnicima JNA optuženim za zločin na Ovčari trebalo bi početi u ljeto 2004., najavio je u srijedu sudac Carmel Agius.

Sudac Agius zatražio je na statusnoj konferenciji od predstavnika optužbe i obrane da termin ljeto 2004. prihvate kao "okvirni" i nastoje do tada dovršiti pripreme za početak suđenja.

"Vukovarsku trojku" optužnica tereti za likvidaciju oko 200 hrvatskih civila na poljoprivrednom dobru "Ovčara" 19. studenoga 1991., prethodno izvedenih iz vukovarske bolnice.

Šljivančanin je na statusnoj konferenciji izrazio nezadovoljstvo zbog načina na koji je uhićen u Srbiji i navoda optužnice, koje je ocijenio neistinitima. Rekao je da je spreman za suđenje od dolaska u Haag i usprotivio se odugovlačenju procesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veselin Šljivančanin, koji je tijekom napada na Vukovar bio bojnik JNA i zapovjednik za sigurnost 1. Gardijske brigade, uhićen je 13. lipnja 2003. u Beogradu a ICTY-u je izručen 1. srpnja.

Mile Mrkšić, tadašnji pukovnik i zapovjednik 1. Gardijske brigade, dobrovoljno se predao i u Haag je prebačen u svibnju 2002., a kapetan Miroslav Radić, koji je zapovijedao odredom vojne policije, izručen je ICTY-u u svibnju ove godine.

Prvu optužnicu protiv njih ICTY je podignuo još 7. studenoga 1995., a tereti ih se za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teško kršenje Ženevskih konvencija.

Prema optužnici, JNA i srpske paravojne snage, pod zapovjedništvom Mrkšića, Radića i Šljivančanina, odveli su oko 400 osoba iz vukovarske bolnice a oko 300 ih prebacili na farmu Ovčara gdje su premlaćivani nekoliko sati. Vojnici su tada odvodili zarobljenike u skupinama od 10 do 20 ljudi na lokaciju između farme Ovčara i Grabova gdje su iz vatrenog oružja i na druge načine ubili 198 muškaraca i dvije žene. Nakon ubojstva žrtve su buldožerom pokopane u masovnu grobnicu na istoj lokaciji. Prilikom ekshumacije u grobnici je pronađeno 200 tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara