Istraživanje: HDZ i SDP bez bitne promjene, rast HNS-a, zabrinjavajući rezultati za koaliciju HSS-HSLS

AGENCIJA za istraživanje tržišta Puls izdala je rezultate ankete o stranačkim preferencama za ožujak 2007., naziva "Crobarometar", temeljenu na slučajnom uzorku od 950 ispitanika. Rezultati ankete pokazuju stabilan rast HNS-a, te statističku značajku na koju bi možda u budućnosti morali pripaziti HSS i HSLS.

Na rejtingu stranaka vodi HDZ s 22,8%, što ne odstupa značajno od prošlomjesečnog od 23,4%, ali pokazuje i blagi konstantni pad HDZ-ovog rejtinga. Slijedi SDP s 18,8%, što je također blagi pad u usporedbi s rezultatima iz ožujka koji su iznosili 19,5%. Iza SDP-a ide HNS s 10,4%, što je ponovno rast od prošlomjesečnih 9%. Iza HNS-a ide HSS sa 7,7%, HSU sa 7,6%, HSP sa 6,6%, HSLS s 3,8%, IDS s 2,5%, HDSSB s 1,8%, DC s 1,7%, SDSS s 1%, te dvije stranke, PGS i Međimurski demokratski savez koji se drže ispod 1%.

Zanimljiva su stavka koalicije. Ispitanici su ispunjavali dva listića, jedan u kojem su HSS i HSLS išli zajedno, a jedan u kojem su išli svaki za sebe. Za koaliciju bi glasalo 11% ljudi, dok bi svaka stranka odvojeno dobila 11,5% glasova. U Pulsu kažu da ovo nije značajno statističko odstupanje, ali da može poslužiti koalicijskim partnerima kao referentna točka. Također, iako se na samom vrhu ništa ne mijenja, jer HDZ i SDP drže razmak, zabilježen je lagan, ali konstantan porast popularnosti HNS-a, te lagan, ali konstantan pad popularnosti HSP-a.

Na listi najpopularnijih političara i dalje je Stjepan Mesić, iza njega gotovo ravnomjerno idu Đurđa Adlešić i Ivica Račan, pa Milan Bandić, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Vesna Škare-Ožbolt, Damir Kajin, Anto Đapić, Ivo Sanader, Josip Friščić, Vladimir Jordan i Vladimir Šeks.

Pesimizam se smanjio, pa tako 58%, za razliku od prošlomjesečnih 65% ispitanika smatra da se stvari u Hrvatskoj kreću u lošem smjeru. Također, porastao je optimizam, pa 28% ljudi misli da se stvari kreću u dobrom smjeru, što je za 5% više nego u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Vlada RH može biti zadovoljna, jer 27,5% ispitanika odobrava njen rad, što je porast od 3% za razliku od prošlomjesečnih 25%. Također, zabilježen je pad od 5% onih koji ne odobravaju rad Vlade, pa je ta brojka sad 58%.

Vlada može biti zadovoljna i potporom za NATO savez, koja je s 31 narasla na 33,6%, dokse broj onih koji ulazak ne podržavaju smanjio sa 61 na 53,1%.

Tri najveća problema i dalje ostaju nezaposlenost, mito i korupcija, te status umirovljenika.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara