U četvrtak je novi prosvjed za reformu školstva: "Vladajući, dosta je. Odlazite"

U četvrtak je novi prosvjed za reformu školstva: "Vladajući, dosta je. Odlazite"

Foto: Index

NAKON što je 50.000 ljudi 1. lipnja 2016. godine na brojnim skupovima diljem Hrvatske i inozemstva dalo potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, a Ministarstvo je volju građana ignoriralo, Inicijativa Hrvatska može bolje organizira novi prosvjed u četvrtak 16. lipnja u 18 sati na Markovom trgu.

Tijek konferencije za medije pratite iz minute u minutu na Indexu:

12:15 "Mi podršku SDP-a nismo tražili na prošlom skupu, ne tražimo je ni sada. Svi se mogu pridružiti, ali ovo nije stranački skup, ovo je građanski skup. Nikako ne možemo reći da želimo njihovu posebnu podršku, najviše smo fokusirani na budućnost. Tko god bude obnašao vlast u ovoj zemlji morat će glas građana shvatiti ozbiljno i drugačije postaviti prioritete u zemlji. Sutra ne ističe mandat ekspertnoj radnoj skupini nego nekim članovima stručne radne skupine. Teško je očekivati da će eksperimentalna metoda kurikularne reforme biti dostupna u sljedećoj školskoj godini. Važno je da ne izgubimo momentum, taj entuzijazam i reformski potencijal. Ako se to izgubi, vjerojatno se možemo pozdraviti s jednom ozbiljnom reformom na dugo vrijeme", rekli su iz inicijative. Dodali su kako planiraju nastaviti s akcijama.

12:11 "U srijedu, 15.6. ističe ugovor većini članova radne skupine. Ne zna se kako će se reforma nastaviti. Time se gubi zamah i u budućnosti gubimo potencijal za reformu. Okupljanjem šaljemo poruku političkim elitama da nakon 1.6. stvari nisu iste. Oni koji se igraju s budućnošću mladih, nemaju političku budućnost u ovoj zemlji", rekli su iz inicijative.

12:10 "U srijedu, 15.6. ističe ugovor većini članova radne skupine. Ne zna se kako će se reforma nastaviti. Time se gubi zamah i u budućnosti gubimo potencijal za reformu. Okupljanjem šaljemo poruku političkim elitama da nakon 1.6. stvari nisu iste. Oni koji se igraju s budućnošću mladih, nemaju političku budućnost u ovoj zemlji", rekli su iz inicijative.

12:05 "Ponovit ću što je inicijativa Hrvatska može bolje tada zahtjevala. Prvi zahtjev je bio da se vjeruje stručnjacima, a drugi je bio da Sabor jednoglasno podrži reformi i odbaci odluku Odbora za obrazovanje koji je želio proširiti broj članova ekspertne skupine. Treće je da postoji strategija, da se prema toj strategiji postavi kao prema dugoročnom interesu. Četvrti je zahtjev je da se osiguraju novci.

Od prosvjeda do danas nitko se nije izjasnio na naše zahtjeve. Upravo suprotno, potpuno su se oglušili i ignorirali glas građana i tako pokazali da u ovoj zemlji nema političke volje za provedbu ovakve reforme.

Naša poruka bit će vrlo jednostavna. Onima na vlasti poručujemo da je dosta, neka odstupe, neka odu. Oni koji u budućnosti misle vladati ovom zemljom, poručujemo im da moraju slušati glas građana", poručili su iz inicijative Hrvatska može bolje

Zahtjevi Inicijative su jasni od ranije

Zahtjevi su od ranije poznati.

Traže Vladu i MZOS da vjeruju obrazovnim radnicima i procesu Cjelovite kurikularne reforme bez pritisaka, intervencija i cenzure, a Hrvatski sabor da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi i da se odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje o preuzimanju Ekspertne radne skupine te da Hrvatski sabor donese Rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu.

Zahtijevaju od Vlade i nadležnog ministarstva da osiguraju novac i autonomiju za provedbu reforme.

No, kako u 16 dana ni Hrvatski sabor ni Vlada Republike Hrvatske nisu učinili baš ništa u ostvarenju zahtjeva, štoviše, dopustili su zaustavljanje i preuzimanje Cjelovite kurikularne reforme, ignoriranje volje građana se nastavlja, kao da ničeg nije bilo, Inicijativa traži da svi odgovorni za zaustavljanje reforme odstupe.

"Krenimo na Markov trg"

"Stoga, krenimo na Markov trg i recimo im da je sada dosta jer Hrvatska može bolje samo - bez njih!

Kurikularna reforma i budućnost Hrvatske sigurno će opstati jer u to vjerujemo mi, njezini građani!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska može bolje i izborit ćemo se da odsada za to bude političke volje", kažu u Inicijativi Hrvatska može bolje.

Na konferenciji su govorili predstavnici Inicijative Hrvatska može bolje, Eli Pijaca Plavšić i Nikola Baketa, koji su istaknuli da "ova politička vlast nema volje za provedbu Cjelovite kurikularne reforme utemeljene na stručnosti i transparentnosti te da Hrvatska može bolje bez njih".

Podsjetimo kako su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za Index poručili kako ćemo sve njihove odluke vezane za kurikularnu reformu doznati ovog tjedna.

MZOS preuzelo reformu

Unatoč tome što nemaju mandat za rad na reformi, u MZOS-u tvrde da su upravo oni ti koji dalje rade na kurikularnoj reformi.

Za kraj još podsjetimo i to da kurikularna reforma potpuno staje 15. lipnja. Tada, naime, ističu i posljednji ugovori profesora koji su radili na reformi.

Međutim, iako ni Ekspertna radna skupina koja je podnijela ostavku, kao ni članovi radnih skupina koji rade na reformi, mjesecima nisu primili honorare, svi skupa i dalje su nastavili s radom.

Prošlog su tjedna na stranicama kurikulum.hr objavili preko 15 dokumenata i kurikuluma po pojedinim predmetima, kao i odgovore na priloge u stručnoj raspravi.

"Mi i dalje radimo jer vjerujemo da Hrvatska može bolje", kazali su članovi Ekspertne radne skupine za Index.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara