IZRAELCI UHITILI 19-GODIŠNJEGA SINA ZATVORENOG PALESTINSKOG ČELNIKA

Izraelske snage sigurnosti u srijedu su uhitile sina zatvorenoga palestinskoga čelnika Marwana Barghoutija kad je taj 19godišnjak htio iz Jordana ući na teritorij Zapadne obale, priopćio je odvjetnik njegove obitelji.

Odvjetnik Jawad Boulous rekao je da je Qassam Barghouthi, student prve godine kairskoga sveučilišta satima ispitivan na prijelazu na mostu Allenby, a onda je odvezen u izraelski zatvor u rodnome gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

"To je posve neopravdan čin. Uhićenje Qassama dio je procesa kojim se vrši psihološki pritisak na Marwana Barghouthija i njegovu obitelj", rekao je odvjetnik.

Izraelski dužnosnici zasad nemaju podataka o tom slučaju, a nije poznat ni razlog uhićenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marwan Barghouthi na Zapadnoj je obali čelnik Fataha, organizacije palestinskoga predsjednika Jasera Arafata, a Izrael mu sudi zbog sumnje da je organizirao oružane zasjede i samoubilačke napade u kojima je poginulo 26 ljudi, što on sve poriče.

Njega smatraju političkim vođom ustanka kojim Palestinci žele dobiti samostalnu državu i izglednim kandidatom za Arafatova nasljednika, izađe li ikad iz zatvora.

Uhićen je u travnju 2002. u izraelskoj vojnoj akciji na Zapadnoj obali provedenoj nakon niza palestinskih samoubilačkih napada. Osude li ga, može dobiti kaznu doživotnoga zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara