Izvješće RSF-a: Napad na Pavića glavni razlog pada Hrvatske

PODMETANJE bombe pod automobil Ninoslava Pavića glavni je razlog pada Hrvatske na ljestvici zemalja po poštivanju slobode medija, doznaje se u utorak u Međunarodnoj organizaciji Reporteri bez granica (RSF).

U telefonskoj izjavi za Hinu, voditeljica Europskog odjela RSF-a Sorya Blackmann, objasnila je da je mišljenje o medijskim slobodama u Hrvatskoj doneseno na temelju odgovora triju osoba na upitnik koji im je poslao RSF.

"Bombaški napad na Ninoslava Pavića donio je Hrvatskoj puno negativnih bodova, jer smatramo da je povezan s njegovom izdavačkom djelatnošću", izjavila je Blackmann.

Pod automobil Ninoslava Pavića, suvlasnika nakladničke kuće Europapress Holding, bomba je bila postavljena u ožujku 2003.

Ne želeći otkriti imena triju izvora u Hrvatskoj na temelju čijih mišljenja je RSF donio konačnu ocjenu medijskih sloboda, Blackmann je tek rekla da je riječ o jednom novinaru, jednome pravniku, a treći je član nevladine organizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonske izmjene, kojima je ograničena mogućnost kritiziranja političara i olakšano kazneno gonjenje novinara, dodatni su razlozi zašto je Hrvatska s prošlogodišnjeg 33. pala na 69 mjesto u Izvješću o slobodi medija u svijetu za 2003. godinu, objavljenom u ponedjeljak.

"To je iznenađujuće i za nas, jer smo Hrvatsku smatrali dobrim primjerom za ostale balkanske zemlje", rekla je Blackmann.

U drugom po redu izvješću o slobodi medija u svijetu, Hrvatska u regiji stoji bolje samo od državne zajednice Srbije i Crne Gore, svrstane na 85. mjesto.

Niže je rangirana i od Albanije (34), BiH (37) i Makedonije (51), kao i od Slovenije, visoko pozicionirane na 20. mjestu.

Prvo mjesto na listi 166 zemalja dijele, kao i prošle godine, Finska, Island, Nizozemska i Norveška, a posljednje je zauzela Sjeverna Koreja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara