Još jedan HDZ-ov prebjeg u Glavašev klub, Vlada gubi podršku u Saboru

Još jedan HDZ-ov prebjeg u Glavašev klub, Vlada gubi podršku u Saboru

TROČALNI nezavisni klub saborskih zastupnika okupljenih oko Branimira Glavaša danas je dobio još jednog člana dodanašnjeg HDZ-ovca Matu Štimca.

Štimac je, naime, danas napustio HDZ i stranački klub, prešao u nezavisne zastupnike i potpisao inicijativu za osnivanje udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je izvijestio o svojoj odluci, Štimac nije želio reći što ga je konkretno navelo na napuštanje stranke u kojoj je od 1991.

Kazao je tek da će program Glavaševe udruge donijeti brže promjene u Slavoniji i Baranji, koje, kaže, više nemaju vremena čekati.

U to je siguran i predsjednik Kluba Branimir Glavaš, koji je izvijestio da je njegovu inicijativu do sada potpisalo 700 građana, da će uskoro biti i osnivačka skupština udruge, te da će se slični programi pokrenuti i u drugim regijama.

Ocijenio je da je politička matrica HDZ-a potrošena, te da ta stranka nema više prostora za djelovanje u ovom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"HDZ je izvršio svoju povijesnu ulogu, predvođen predsjednikom Tuđmanom, a sada je potrebno napraviti nešto novo, osluškujući građane Slavonije i Baranje, ali i čitave Hrvatske", smatra Glavaš.

Naglasio je da će članovi Kluba o rebalansu proračuna, kao i o svim drugim Vladinim prijedlozima, glasovati autonomno, kao i to da Klubu nije bila namjera rušiti HDZ-ovu većinu u Saboru.

Klub nezavisnih zastupnika na čelu s Glavašem osnovali su trojica bivših HDZ-ovaca Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić 17. svibnja, nakon što su zbog zastupanja regionalizacije, suprotne programu HDZ-a, isključeni iz te stranke.

Maček: HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru je stabilna

HDZ-ova Vlada u Hrvatskom saboru ima dovoljno ruku i stabilnu parlamentarnu većinu, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček, nakon što je HDZ-ove redove napustio zastupnik Mato Štimac.

Štimac je danas napustio HDZ-ov i prešao u Klub nezavisnih zastupnika okupljenih oko Branimira Glavaša, također bivšeg HDZ-ovog zastupnika.

Maček je odbacio špekulacije o tome da je time HDZ izgubio većinu i da su izgledni izvanredni parlamentarni izbori.

Izvanrednih izbora neće biti, nego će se održati u redovnom roku, dakle u studenome 2007, rekao je Maček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara