Još jedna masovna grobnica otkrivena uz hrvatsko-slovensku granicu: Koliko ih još ima?

Još jedna masovna grobnica otkrivena uz hrvatsko-slovensku granicu: Koliko ih još ima?

NAKON strave koja je otkrivena u slovenskom rudniku Barbarin rov, uz hrvatsko-slovensku granicu, na području između Harmice i Ključa Brdovečkog, otkrivena je još jedna masovna grobnica.

Vijest o pronalasku novih žrtava masovnih pokolja koji su se događali u vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata, odjeknula je i svjetskim medijima, a posebno je interesantna Nijemcima, budući da su među žrtvama i oficiri "Plave divizije" Wehrmachta, njih oko 500.

Prema podacima koje su dosad javnosti prezentirali Hrvatski helsinški odbor (HHO) i dopredsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, šest jama sadrži posmrtne ostatke oko 4.500 pripadnika hrvatske domobranske vojske i njemačkih oficira koji su predvodili "Plavu diviziju".

Čičak je istaknuo kako je novootkrivena masovna grobnica smo jedna od najmanje pet koje se nalaze negdje na potezu od hrvatsko-slovenske granice do Zaprešića i za kojima se još uvijek traga. Iz HHO-a je najavljeno kako će detalji o pronalasku masovne grobnice i fotografije javnosti biti prezentirani idućeg tjedna.

Grobnice na svakom koraku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno je masovna grobnica, za koju se vjeruje da skriva tijela oko 1.500 hrvatskih vojnika ubijenih u lipnju 1945. godine, slučajno otkrivena na nasipu uz Dravu, u mjestu Gornji Hrašćan, nedaleko od Čakovca.

Kosti su 5. ožujka bagerom iskopali radnici koji grade riječni nasip između Gornjeg Hrašćana i Trnovca, pokraj Nedelišća. Svi radovi na nasipu su istog trena obustavljeni i pozvana je policija. Odmah se posumnjalo da je riječ o žrtvama ubijenim u ljeto 1945. godine jer se nedaleko od mjesta pronalaska kostiju, na dijelu zvanom Sep, svake godine održava komemoracija za žrtve komunističkog režima.

I.M.
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara