Junckerov plan ulaganja za Europu: 150 milijuna kuna za poduzeća u Hrvatskoj

Junckerov plan ulaganja za Europu: 150 milijuna kuna za  poduzeća u Hrvatskoj

Foto: Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EUROPSKI investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su prvi sporazum za mala i srednja poduzeća u okviru programa InnovFin uz osiguranu potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu.

Sporazum će HBOR-u omogućiti da inovativnim poduzećima u Hrvatskoj tijekom sljedeće dvije godine ponudi jamstva za bankovne zajmove, i to zahvaljujući jamstvu koje daje EIF i koje ima potporu programa Obzor 2020., okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Očekuje se da će podrška EU-a inovativnim hrvatskim poduzećima generirati portfelj zajmova u vrijednosti od 20 milijuna eura odnosno 150 milijuna kuna, priopćeno je iz HBOR-a.

Europski investicijski fond (EIF) dio je grupacije Europske investicijske banke. Njegov je glavni zadatak pružiti potporu europskim mikro, malim i srednje velikim poduzećima (MSP) olakšavajući im pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja usmjerene posebno na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF podržava ciljeve EU-a kojima se podupiru inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara