Kajin: Ponašanje HSU-a, manjinaca i HSS-a govori o krizi politike

SABORSKI zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci, govoreći o pregovorima o potpori HDZ-u za sastavljanje vlade, ocijenio da ponašanje Hrvatske stranke umirovljenika, manjinskih zastupnika i Hrvatske seljačke stranke govore o krizi politike, ali, dodao je, ne i države.

"Sanader sve potpisuje, a malo će provesti i prevest će ih žedne preko vode", kazao je Kajin.

Istaknuo je da oni koji su u 8. izbornoj jedinici (Istra i Kvarner) glasovali za HSU nisu glasovali da ta politička stranka podupre HDZ. Kajin smatra da će HSS poduprijeti manjinsku HDZ-ovu vladu da bi sačuvao "više stotina svojih ljudi koji su ušli u vlast nakon 3. siječnja 2000.".

Rekao je da ne razumije manjinske predstavnike i spremnost da podupru HDZ u sastavljanju vlasti a da im se ne omogući dvostruko pravo glasa. To govori, drži Kajin, da im nije stalo do građanske države, nego do države naroda i nacionalnih manjina.

Govoreći o "Viktoru Lencu", Kajin je ustvrdio da radnici nisu smjeli štrajkati, rekavši da ih unatoč tomu ne krivi ni za što. "Viktor Lenac" nije trebao u stečaj, rekao je Kajin i istaknuo da sada ne treba "plaćama ucjenjivati brodogradilište".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić rekao je jučer da radnici, kojima će biti isplaćene četiri plaće iz neiskorištena novca od zajma za ulaganje, trebaju potpisati izjavu da se odriču od tražbina u stečajnom postupku.

Glede Jakovčićeve najave o referendumu o autonomiji Istre, Kajin je rekao da će o tome odlučiti Istrani. Sadašnji državni teritorijalni ustroj nije održiv i vodi novim podjelama, kazao je Kajin i istaknuo da ustroj treba poštovati različitosti i prošlost te omogućiti nadzor koliko pojedina regija daje državnom proračunu, a koliko od njega dobiva.

Župan Ivan Jakovčić jučer je rekao da je Županija spremna raspisati referendum o istarskoj regionalnoj autonomiji ako odnos prema Istri bude "arogantan" ili ako se procijeni da Istra ne može surađivati s budućom vladom.

(Hina) dsil jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara