Timu bi ovo mogao biti zadnji dan na funkciji premijera - što nakon pada Vlade?

Timu bi ovo mogao biti zadnji dan na funkciji premijera - što nakon pada Vlade?

Foto: FAH

JOŠ jedan dan, još tri pressice najvažnijih ljudi u Vladi. Prvu je sazvao šef HDZ-a Tomislav Karamarko kako bi napokon objavio da podnosi ostavku na funkciju prvog podpredsjednika Vlade. Sljedeću, svega pola sata kasnije, sazvao je također potpredsjednik Vlade Božo Petrov kako bi ponovio uvjet MOST-a: Ili HDZ odustaje od smjene Oreškovića, ili slijede novi izbori. I na kraju se obratio i sam premijer Orešković, kojeg sutra u Saboru čeka glasanje o nepovjerenju, i ekpresno poručio: Sad kad je Karamarko otišao, nema više razloga zašto Vlada HDZ-a i MOST-a ne bi funkcionirala.

Više gotovo i da nije upitno - HDZ je najavio izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću već sutra, a Orešković neće imati šanse da opstane na mjestu premijera. Jer upravo je danas i SDP potvrdio da će glasati za njegovu smjenu.

Što nakon pada Vlade?

Što slijedi nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru, a samim time i pada Vlade? Moguće je nekoliko scenarija.

Ako padne Vlada (odnosno ako bude izglasano nepovjerenje premijeru Oreškoviću, Ustav predviđa ukupno 30 dana za pokušaj stvaranja nove Vlade, odnosno za preslagivanje većine. Ova procedura nije jednaka proceduri koja slijedi neposredno nakon parlamentarnih izbora, već predviđa ukupno samo 30 dana i za pronalaženje novog mandatara i sastavljanje Vlade i izglasavanje povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica je ona koja, kao i nakon parlamentarih izbora, daje mandat za eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da taj mandatar uživa povjerenje saborske većine, odnosno ukupno 76 zastupnika Sabora. Kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade, predsjednici mora predočiti 76 postpisa saborskih zastupnika.

Ako nitko ne skupi 76 potpisa, ili ih uspije skupiti ali se ne izglasa Vlada unutar navedenog roka od 30 dana, predsjednica dobiva obavijest od predsjednika Hrvatskog sabora da Vlada nije izglasana, raspušta Hrvatski sabor i raspisuje izbore - najranije za 30 dana, a najkasnije za 60 dana.

Tehnička Vlada
 

Sabor se, a i to je realna opcija u ovom trenutku, ukoliko HDZ ne skupi potrebnu većinu, može se i sam raspustiti prije proteka roka od 30 dana, ako za to postoji potpora 76 zastupnika. Upravo na tome ovih dana radi SDP, ali još uvijek nisu potvrdili imaju li dovoljan broj potpisa za raspuštanje. Ukoliko se zastupnici sami raspuste, opet predsjednica raspisuje nove izbore - najranije za 30 dana, a najkasnije za 60 dana.

Što ako ne uspije preslagivanje, odnosno što ako Vlada padne, a nova se ne presloži i izglasa u roku od 30 dana i ide se na nove izbore? U tom slučaju, u periodu od pada Vlade pa do izglasavanja povjerenja novoj Vladi poslove obavlja tehnička Vlada, odnosno vlada Tihomira Oreškovića, sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara