"Kapetan Dragan" u protuispitivanju pobijao vlastiti iskaz

"Kapetan Dragan" u protuispitivanju pobijao vlastiti iskaz
DRAGAN VASILJKOVIĆ, svjedok optužbe na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, u četvrtak je svjedočio o arhivu svog humanitarnog fonda čiji je dio uveden kao dokaz te odgovarao na protuispitivanje optuženoga, pri čemu je često protuslovio svom ranijem iskazu.

Svjedok Vasiljković, poznatiji kao ´kapetan Dragan´, vojni instruktor srpskih snaga u Krajini početkom 90-ih, u Beogradu već desetak godina vodi ´Fond kapetana Dragana´, za pomoć obiteljima poginulih i ranjenih pripadnika srpskih dobrovoljačkih snaga iz ratova u Hrvatskoj i BiH. U arhivu fonda je 67.000 pojedinačnih dosjea sa svim podacima o postrojbama i mjestu stradanja osoba koje, ili u čije ime se, traži pomoć.

Tisuće stranica tih dosjea tužiteljstvo je uvelo kao dokaz u postupku protiv Miloševića, jer one dokumentiraju ratni put tih jedinica u Hrvatskoj i BiH. Vasiljković je potvrdio istinitost podataka na nekoliko pojedinačnih dosjea.

Na traženje tužitelja da komentira neke detalje sa snimka Miloševićevog posjeta specijalnoj jednici Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije u Kuli 1997., Vasiljković je odgovarao s puno manje volje nego prvoga dana.

Za snimak koja potvrđuje ratna djelovanja jedinice SDB-a u Hrvatskoj i BiH, Vasiljković je rekao da je ´kazališna predstava napravljena za Miloševića´ i da mu nije jasno otkuda navodi o 5.000 pripadnika jednice i ´angažiranju u Benkovcu i Kostajnici, gdje nije bilo borbi´. Ocijenio je kako ´je nakon prikazivanja snimka na kojem su svi pripadnici tajne službe to postala javna služba´. Milošević je optužio tužitelja da ´manipulira sa zaštićenim svjedocima kako on ne bi imao vremena da prikupi podatke o njima´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vasiljković je tvrdio kako nije znao da ga se vodi kao zaštićenog svjedoka i da je to saznao tek prije puta u Haag. ´Prijatelj suda´ Steven Kay je tužiteljstvu uputio memorandum s primjedbama u vezi prethodnog svjedoka, generala Aleksandra Vasiljevića, koji je djelomice bio pod zaštitom.

Tužitelj je objasnio kako se ne radi o manipulaciji već da ´osjetljivi´ svjedoci najčešće traže da im se objava identiteta odgodi do samog početka svjedočenja. Tako je bilo u slučaju generala Vasiljevića, a za kapetana Dragana je rekao da je ´sam tražio povjerljive kontakte´, ističući kako je SDB htjela da ode iz Jugoslavije, a optuženi da ga se ´ukloni´.

U protuispitivanju je svjedok pokazao punu kooperativnost prema Miloševiću, kao i dan ranije prema tužitelju, pobijajući dijelove vlastitog iskaza vezane uz ključnu ulogu SDB-a Srbije u ratnim sukobima u Hrvatskoj i BiH, tvrdeći da je ona ´preuveličana´.

Milošević se požalio kako su mediji u Beogradu i Zagrebu pogrešno interpretirali navode Vasiljkovića o punoj kontroli vojske, policije i SDB-a Srbije nad dobrovoljcima, tvrdeći kako je mislio na snage sigurnosti tzv. RSK i RS, što je svjedok potvrdio.

Jednako je bilo i s ratovanjem ´crvenih beretki´ SDB-a Srbije u RH i BiH, za koje je Milošević tvrdio da su to bile ´lokalne snage´ a Vasiljković kako je ´crvena boja bila u modi´. Protuispitivanje se nastavlja sutra, nakon čega slijede dodatna pitanja optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara