Karlovački Trgovački sud o stečajnoj masi "retaga" naplaćenoj ovrhom ZABA-e

Uz protivljenje jednog od stečajnih vjerovnika tvrtke "Retag" d.o.o Zagrebačke banke danas je na Trgovačkom sudu u Karlovcu održano stečajno ročište na kojem je prihvaćen završni račun, po kojem je ukupna stečajna masa te tvrtke nešto veća od 168 milijuna kuna, a to je svota do koje je tvrtka u stečaju došla ovrhom od Zagrebačke banke. L

Stečajna masa "Retaga" iznosi 168,687.900 kuna, u koju je uključeno i ovrhom ZABA-e naplaćenih 168,618.419 kuna. Taj se novac nalazi na računu "Retaga" d.o.o. u stečaju, a o njemu se odlučuje u stečajnom postupku. Zagrebačka banka, od koje je ta svota naplaćena ovrhom, jedan je od "Retagovih" vjerovnika i u stečajnom postupku potražuje od te tvrtke nešto više od 11 milijuna kuna.

Bez obzira na protivljenje ZABA-e ostali su vjerovnici danas prihvatili završni popis, a stečajna sutkinja Jadranka Mađeruh odobrila je završnu diobu, s time da namirenje počne nakon pravomoćnosti rješenja o prigovora ZABA-e.

Stečajna je masa "Retaga" svota koja mu je u prosincu 2003. pripala u ovršnom postupku protiv ZABA-e na osnovi izračuna revalorizacijske kamate i osnivačkog uloga tvrtke Textil export-import u osnivanju banke 1986., koje je Retag pravni sljednik, objasnio je stečajni upravitelj Jozo Brčić.

Pravni zastupnici ZABA-e odvjetnici Boris i Sanja Porobija pokušali su odgoditi današnje ročište prigovorom da završni račun stečajnog upravitelja Brčića nije bio u proteklih osam dana izložen s pratećom dokumentacijom u sudskoj pisarnici. Stečajna sutkinja Mađeruh taj je prigovor odbacila i ročište nastavila, jer su pravni zastupnici dobili presliku završnog računa dan prije.

Vjerovnici su većinom glasova prihvatili i završni račun i završni popis, a Boris Porobija je na završni popis, kao temelj završne diobe, predao pisani prigovor od pet stranica, koji je stečajna sutkinja u cijelosti pročitala vjerovnicima. Po završnom popisu sve tražbine vjerovnika, koje se u cijelosti priznaju, iznose 2,7 milijuna kuna, a rezervirana je i svota od 11,4 milijuna kuna za Zagrebačku banku dok se ne završi jedan "vezani" parnični postupak koji je u tijeku. Osim toga pozvani su vjerovnici nižih isplatnih redova na prijavu tražbina, a Brčić ih je procijenio na oko dva milijuna kuna. Kad se svemu pridodaju i ukupni rashodi od 2,4 milijuna kuna, razlika veća od 150 milijuna kuna trebala biti isplaćena vlasniku ili udjeličaru upisanu u registar Trgovačkog suda, a to je Andrija Kovačević, rekao je prije ročišta Brčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prigovor koji su uložili danas pravni zastupnici ZABA-e Sanja i Boris Porobija temelji se na pobijanju pravomoćnog ovršnog postupka protiv Zagrebačke banke te na dvjema ustavnim tužbama u vezi s ovrhom koje još nisu riješene. U prigovoru se također navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Andrije Kovačevića, "gdje je u biću djela navedeno da je RETAG spomenuti iznos stekao protupravno?"

Sutkinja Mađeruh rekla je vjerovnicima da će im novac, ako prigovor ZABA-e bude odbijen, biti isplaćen bez ikakva novog zakazivanja rasprave.

Boris i Sanja Porobija tražili su tijekom rasprave da stečajni sudac razriješi dužnosti stečajnog upravitelja, zatim su tražili i izuzeće stečajne sutkinje Mađeruh, a nešto kasnije i izuzeće predsjednika Trgovačkog suda Frane Prpića.

U zapisnik je ušlo i upozorenje sutkinje Mađeruh Sanji Porobiji da "u slučaju daljnjeg narušavanja reda u sudnici, riječima "stečajni upravitelj je nezakonito stekao imovinu, to je naš novac", može biti udaljena iz sudnice i kažnjena".

U prosincu prošle godine Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku istražnog suca o zaustavljanju ovrhe nad Zagrebačkom bankom u iznosu od 165 milijuna kuna po presudi koju je Trgovački sud donio u korist Andrije Kovačevića te je ona sredinom prosinca postala pravomoćna. Nakon toga potkraj godine protiv vlasnika "Retaga" Kovačevića istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda pokrenuo je istragu na prijedlog zagrebačkoga županijskog dražvnog odvjetništa zbog sumnje da je zloporabom položaja i ovlasti nezakonito od ZABA-e pribavio 170,5 milijuna kuna, jer je raznim nezakonitostima uspio prikazati da je njegova tvrtka "Retag" u stečaju pravni sljednik tvrtkeTekstil imort-eksport koja od banke traži povrat osnivačkog uloga koji je 1986. vrijedio 1100 kuna a s kamatama po presudi Trgovačkog suda dosegnuo više od 165 milijuna kuna. Tužiteljstvo ga tereti za tu svotu i još 5,4 milijuna kuna koje su mu već isplaćene. U predistražnom ročištu u studenome Kovačević je odbacio optužbe.

(Hina) xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara