Kerry sve bliži kandidaturi za predsjednika SAD-a

Kerry sve bliži kandidaturi za predsjednika SAD-a
SENATOR John Kerry zadobio je u subotu odlučujuće pobjede u još dvije američke savezne države primakavši se korak bliže nominaciji demokratske stranke za kandidata za američkog predsjednika.

Već favorit Kerry je u dvije značajne države, Washington i Michigan, pobijedio s oko 50 posto glasova ostavivši daleko iza sebe druge demokratske kandidate.

Bivši guverner Vermonta Howard Dean uspio je osvojiti dva druga mjesta, ali to je slaba utjeha za donedavnog favorita koji do sada nije uspio zabilježiti niti jednu pobjedu u natjecanju za potporu demokratskih birača.

S najnovije dvije pobjede Kerry, senator iz Massachusettsa u već četiri navrata, ukupno je odnio pobjede u devet od 11 saveznih država u kojima su do sada održani primarni izbori za demokratskog kandidata za predsjednika.

Kerry je do sada dobio 290 delegata koji su izabrani na tim izborima i obvezatni su glasovati za njega na kongresu demokratske stranke u srpnju koji će konačno izabrati svojega kandidata za američkog predsjednika. Daleko iza njega je Dean s 132 delegata, senator John Edwards s 110 i umirovljeni general Wesley Clark s 82 delegata. Za nominaciju je potrebno osvojiti 2,162 delegata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator Kerry se sada usmjerava na primarne izbore u južnim državama Virginiji i Tennesseeu gdje u utorak treba dokazati da mada liberalni demokrat sa sjeveroistoka SAD-a može pobijediti i na konzervativnijem američkom jugu.

Još prije mjesec dana izgledalo je da je Kerry izgubio svaki izgled za dobijanje nominacije svoje stranke, da bi se njegove šanse radikalno izmijenile uglavnom zahvaljujući mišljenju demokratskih birača da jedini on može pobijediti predsjednika Busha na izborima u studenom 2004.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da je senator iz Massachusettsa ispred svojih suparnika u Virginiji i Tennesseeu te u Wisconsinu gdje se izbori održavaju 17. veljače. Ako pobijedi u Wisconsinu mogao bi naznačiti skori završetak utrke za kandidaturu.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara