Klub SDP-a u Sabor uputio svoj prijedlog novog izbornog zakona

KLUB zastupnika SDP-a danas je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog novog izbornog zakona po kojemu bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica s proporcionalnim izbornim sustavom, te ´poluotvorenim´ izbornim listama.

Predsjednik Kluba Mato Arlović je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da je SDP izašao sa svojim prijedlogom zakona jer dogovori s koalicijskim partnerima oko zajedničkog prijedloga ´teško idu´.

Budući nije izgledno da se u okviru ustavnog roka, po kojemu najmanje godinu dana prije održavanja izbora moraju biti poznata izborna pravila, postigne zajedničko rješenje, mi smo predložili svoj zakon, kazao je.

Kao osnovne razloge donošenja novoga zakona Arlović je naveo njegovo usklađivanje s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, izmjenama Ustava zbog ukidanja Županijskog doma, te drugačiji pristup oko glasovanja dijaspore, opovrgnuvši navode nekih medija da SDP ostalim strankama želi nametnuti svoj zakon.

Arlović tvrdi da SDP-ov prijedlog načelno podržavaju HNS i HSP, ´a prešutno i zastupnici ostalih stranaka´, te vjeruje da je ustavni rok do 2. travnja sasvim dovoljan da Sabor provede dva čitanja i donese novi izborni zakon.

Naglasio je da SDP ne isključuje mogućnost da se kompromisom među strankama utvrdi i ´treći´ model, o kojemu će, najavio je, u ponedjeljak raspravljati Odbor za Ustav.

SDP predlaže da Hrvatska bude jedna izborna jedinica s proporcionalnim izbornim sustavom, smanjenje broja zastupnika sa sadašnjih 151 na 120 uz osam zastupnika manjina i tri iz dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protivi se biranju predstavnika dijaspore u posebnoj izbornoj jedinici i na posebnoj listi, jer, tvrdi Arlović, moraju imati jednaka prava kao i ostali hrvatski građani. SDP se ne slaže da se dijasporom smatraju Hrvati iz BiH koji se moraju opredijeliti gdje će ostvariti svoje biračko pravo, dodao je.

Arlović je pojasnio da predloženi sustav ´poluotvorenih lista´ znači da birač, osim glasovanja za stranačku listu, može birati i pojedinačne kandidate s tih lista.

SDP predlaže da pet posto i dalje ostane izborni prag, kako za stranke tako i za koalicije, što je, rekao je, kvalitetna podloga da manje i srodne stranke koaliraju na zajedničkoj listi.

´Predlažemo okrupnjivanje hrvatske političke scene jer danas djeluje oko 80 stranaka, od kojih je 15 parlamentarnih, dijelom nastalih raslojavanjem stranaka protivno volji biračkog tijela. To želimo zaustaviti´, istaknuo je Arlović.

SDP se, kazao je, zauzima i za ukidanje mogućnosti da djelatne vojne osobe, gradonačelnici, dogradonačelnici, gradski vijećnici i dužnosnici u izvršnim tijelima lokalne samouprave uz te mogu vršiti i zastupničku dužnost.

Također, predlaže se ograničenje da stranke u predizbornu kampanju mogu utrošiti najviše 15 milijuna kuna, kao i da Predsjednik Republike ne može sudjelovati u izborima za parlament niti se opredijeliti za pojedinu stranačku listu i biti njezin nositelj.

SDP-ov prijedlog jamči nacionalnim manjinama osam zastupničkih mjesta, kako je predviđeno Ustavnim zakonom, te se zadnje mjesto osigura za predstavnika manjina nastalih raspadom bivše SFRJ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara