Kolumbija: Počeli mirovni pregovori Vlade i pobunjenika

Šef mirovnog pregovaračkog tima kolumbijske Vlade u ponedjeljak je počeo dvodnevne razgovore s ultradesnim paravojnim vođama u cilju izvođenja zemlje iz građanskog rata koji u Kolumbiji traje već četiri desetljeća.

Izvor iz kolumbijske Vlade tvrdi da se pregovori vode na nepoznatoj lokaciji, negdje u sjevernoj Kolumbiji, na kojima se traži potpisivanje sporazuma o početku službenih mirovnih pregovora.

"Sastanak se održava u cilju zajedničkog ponovnog sagledavanja preporuka mirovne komisije o tome kako postići napredak za početak službenih mirovnih pregovora", izjavio je taj izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je prvi sastanak od kada je pobunjenički vođa Ujedinjenih samoobrambenih snaga Kolumbije Carlos Castano početkom prošloga mjeseca predložio da SAD odgode zahtjev za njegovim izručenjem ako on i njegovi ljudi prestanu s kriminalom i smire se.

Američki dužnosnici objavili su da podupiru pregovore za okončanje 39-godišnjeg rata, ali da ne žele odustati od izručenja Castana, koji se sumnjiči za krijumčarenje 17 tona kokaina u SAD u Europu.

Izvor iz kolumbijske Vlade rekao je da se na sastanku žele ishoditi pravna sredstva koja bi omogućila Castanu i njegovim borcima da nekažnjeno polože oružje, unatoč tome što im prijeti zatvor zbog narušavanja ljudskih prava i sudjelovanja u jednoj od najvećih svjetskih trgovina kokainom.

kolumbija
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara