Kontaktna skupina u Prištini poziva na smanjenje napetosti

MEĐUNARODNA Kontaktna skupina u petak je izrazila zabrinutost zbog povećane napetosti na sjeveru Kosova i pozvala Beograd, Prištinu i stanovnike Kosova da učine sve da se uspostave stabilnost, povjerenje među etničkim zajednicama i da se poštuju prava svih.

Predstavnici Kontaktne skupine u Prištini predali su Pregovaračkom timu Kosova deklaraciju u kojoj se izražava želja da se budućim statusom Kosova osiguraju prava svih građana i da se postave temelji za izgradnju miroljubivog, demokratskog i multietničkog kosovskog društva.

Kontaktna skupina najavila je još veći angažman međunarodne zajednice na sjevernom Kosovu, i prije i poslije utvrđivanja statusa Kosova kako bi osigurala ostvarenje navedenih ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktna skupina ukazuje na to da decentralizacija lokalne vlasti može pomoći zajednicama na sjevernom Kosovu da očuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava. Kosovskim Srbima upućen je još jedan poziv na sudjelovanje u kosovskim institucijama.

Po najavi Kontaktne skupine, KFOR i druge međunarodne strukture ostat će na Kosovu i nakon utvrđivanja njegova statusa radi nadzora nad primjenom novih rješenja i osiguranja prava svim stanovnicima Kosova.

Kontaktna skupina je ponovila svoja stajališta po kojima neće biti podjele Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara